NoviceŠport

Ameriške nogometašice žrtve sistemskih spolnih zlorab, kaže poročilo

Neodvisna preiskava obtožb o neprimernem vedenju v ameriškem ženskem nogometu je odkrila načrtne zlorabe in neprimerno spolno vedenje, ugotavlja poročilo, objavljeno včeraj.

Preiskava, ki sta jo na podlagi naročila ameriške nogometne zveze izvedla nekdanja državna tožilka ZDA Sally Yates in odvetniška pisarna King and Spalding, je odkrila verbalne in čustvene zlorabe ter neprimerno spolno vedenje. Vključno z vzorcem “spolno nabitih komentarjev, nezaželenih spolnih nagovarjanj ter dotikov in prisilnih spolnih odnosov”.

Poročilo na 172 straneh vključuje intervjuje z več kot 200 igralkami ameriške ženske poklicne nogometne lige (NWSL), mnoge od njih so bile članice ameriških reprezentanc. Razkriva podrobne vzorce zlorab s strani trenerjev, ki vključujejo manipulacije in izmikanje ter maščevanje za tiste, ki so se oglasile s težavami.

“Naša preiskava je razkrila vzročno zvezo, v kateri sta zloraba in neprimerno vedenje, verbalna in čustvena zloraba ter spolno neprimerno vedenje postala sistemska. Zajemajo več ekip, trenerjev in žrtev,” je Yatesova zapisala v povzetku poročila.

“Zlorabe v NWSL so zakoreninjene globlje v kulturo v ženskem nogometu, ki normalizira verbalno žaljivo treniranje in briše meje med trenerji in igralkami. Igralke, ki so se oglasile, da bi povedale svoje zgodbe, so pokazale velik pogum. Zdaj je čas, da institucije, ki so jih v preteklosti izneverile, prisluhnejo igralkam in izvedejo pomembne reforme, ki si jih akterji zaslužijo,” je še poudarila izvajalka preiskave.

Sistem je igralke pustil na cedilu, storilci nekaznovani

“Zloraba v NWSL je zakoreninjena globoko v ameriškem ženskem nogometu in normalizira verbalno žaljivo treniranje ter briše meje med trenerji in igralci,” med drugim piše v poročilu.

“Ekipe, liga in ameriška nogometna zveza ne samo, da se vsakič znova niso ustrezno odzvale, ko so bile soočene s pritožbami igralk in z dokazi o zlorabi, ampak tudi niso sprejele osnovnih ukrepov, da bi to preprečile in obravnavale,” navaja poročilo..

Storilci pogosto niso bili kaznovani, po zlorabah so se lahko neovirano pridružili novim ekipam. “In nihče v vodstvu nogometnih ekip, ligi ali zvezi ni zahteval od trenerjev, naj se izboljšajo,” še piše v poročilu.

V izjavi za javnost po objavi poročila so pri vodstvu lige obljubili “sistemsko reformo”, da bi liga postala “varno in profesionalno okolje za treniranje in tekmovanje”.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button