Izobraževanje

Matura 2020: DOS in SVIZ za vključenost v odločanje o izvedbi mature

V Dijaški organizaciji Slovenije (DOS) in šolskem sindikatu Sviz so izrazili protest zaradi po njihovi oceni pomanjkljive vključenosti v odločanje o izvedbi mature. Pristojne so pozvali, naj jih vključijo v te procese.

Iz mnogih pisem posameznikov, učiteljstva in šol, ki jih te dni prejemajo na Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), je po besedah Štruklja mogoče razbrati predvsem zaskrbljenost, ali se matura lahko izvede varno tako za učiteljice in učitelje in strokovne delavce kot tudi za dijakinje in dijake. “Mi smo tisti, ki bomo to izpeljali, če bo varno,” je spomnil.

Konflikt med sindikatom in ministrstvom bi se po besedah glavnega tajnika Sviza Branimirja Štruklja lahko tudi “precej zaostril”.

Vendar pa jih pristojni po njegovih besedah iz dialoga izključujejo. Na sestanek glede protokolov oziroma o hišnem redu na maturi namreč sindikata niso povabili, češ da gre za posvet tehnične narave. To je po prepričanju Štruklja nedopustno. Kot je zatrdil, se ne bodo “pustili spraviti v nek pasivni objekt, ki se ga bo s piedestala premikalo sem in tja”.

Predsednik sindikalne konference srednjih, višjih šol in dijaških domov pri Svizu Jože Brezavšček je dodal, da so bili iz sestanka izključeni kljub temu, da so svoje sodelovanje ponudili. Zaradi neobveščenosti učiteljev, tajnikov maturitetnih izpitov in nekaterih ravnateljev prihaja do negotovosti in zaskrbljenosti, je opozoril.

Na sestanku v sredo so sicer predstavniki Sviza sodelovali, vendar pa je Brezavšček pogrešal predvsem predstavnike dijaške skupnosti. Namreč so se pogovarjali o maturi, ki jo bodo opravljali dijaki. Nujno bi bilo, da bi tudi oni sodelovali pri odločitvah, kako jo izvesti, je dejal.

V DOS se zavedajo, da je matura pomembna

Tudi predsednica Dijaške organizacije Slovenije (DOS) Maja Kalin se je obregnila ob izločitev predstavnikov dijakov iz dialoga. “Situacija je za vse nova, skrajno neugodna in težka, še posebej za letošnje maturante,” je opozorila. Zaradi “vsesplošne ignorance naših mnenj” so dijaki po njenih besedah ostali slabo obveščeni.

Problematika glede izvedbe mature je povzročila veliko polemik tako med dijaki, ki si mature želijo, kot tudi med tistimi, ki si je ne. V DOS se zavedajo, da je matura obvezen del srednješolskega in gimnazijskega izobraževanja. “Naše stališče do izvajanja mature pa je, naj se izvede, ko in če bodo ustrezni pogoji,” je poudarila Kalinova. Izpostavila je potrebo po ustrezni zaščiti tako za maturante kot za profesorje, pa tudi ustrezne pogoje izvajanja priprav na maturo.

Spomnila je še, da so med dijaki že pred časom izvedli anketo o izobraževanju na daljavo in o izvedbi letošnje mature. Izsledke ankete pa so v odprtem pismu posredovali tudi ministrstvu za izobraževanju, znanost in šport. Pismo je sicer naletelo na pozitiven odziv pristojnih, nekateri ukrepi so bili tudi že sprejeti. Med drugim je bil izdan posodobljen maturitetni koledar, podaljšal se je tudi rok za oddajo internega dela. Pozneje pa so dijaki po njenih besedah zopet “ostali v temi”.

 

 STA
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button