Prehrana

Decembrsko prenajedanje preobremenjuje želodec, srce, pljuča in jetra

Praznično vzdušje velikokrat vodi v prenajedanje s hrano, bogato s sladkorjem, z nasičenimi maščobami, s soljo in prevelikimi količinami popitega alkohola. Obilica nezdrave hrane in pijače zelo obremenjuje telo.

Te v decembru pestijo težave, kot so povečanje telesne teže, krči, napihnjenost in slabo počutje? Povzročitelj tega je prenajedanje s hrano, s čimer dobimo več energije, kot je bomo porabili. V takem primeru mnogokrat sploh ne zaznamo, da meso siti.

Praznična hrana ima veliko energije in malo vlaknin, zato ne daje občutka sitosti.

Med prazniki je tveganje za preobremenitev želodca in jeter še toliko večje. Decembrske pregrehe lahko poslabšajo tudi stanje številnih drugih, predvsem kroničnih, bolezni, kot so sladkorna bolezen, bolezni srca in ožilja in bolezni pljuč.

Za dobro počutje v prazničnih dneh je tako pomembna zmernost tako pri hrani kot tudi pijači. Zdravi obroki zahtevajo le nekoliko priprave, so pa prav tako zdravi.

Pomembno je tudi, da se zavedamo, da smo med prazniki pojedli nekoliko več in se nato v naslednjih dneh spet vrnemo v svoj običajni ritem prehranjevanja ter nasploh več pozornosti namenimo zdravemu življenjskemu slogu, še dodajajo na zbornici.

V času zime in zimskih prehladov ali drugih obolenj pa so nevarna kombinacija tudi zdravila in alkohol. Če se zdraviš, se alkoholu izogni na celi črti.

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Preberi še
Close
Back to top button