Šport

Tenigolf: nov slovenski športni izum se je predstavil v Bovcu

Aleksander Kravanja je ustvaril nov šport, ki ga je poimenoval tenigolf. Gre za mešanico golfa, tenisa in footgolfa.

Dostopen širšim množicam

Golf igrišče Bovec je bilo prizorišče svetovne premiere športa, ki ga je športni navdušenec iz soške doline Aleksander Kravanja poimenoval tenigolf. Gre za mešanico golfa, tenisa in footgolfa. Poteka na golf igrišču, za igro se uporablja teniški lopar in teniško žogico, cilj igre pa je luknja za footgolf, ki meri približno pol metra.

Za razliko od golfa, ki zahteva precej vadbe in znanja ter seveda tudi finančnega vložka, ali footgolfa, kjer igralci z nogo in nogometnimi udarci premagujejo polja s tremi, štirimi ali petimi udarci, je tenigolf precej bolj dosegljiv širokim množicam. Trenutno ga je moč igrati le na golf igrišču v Bovcu. Prihodnje leto pa bo verjetno dostopen tudi na ostalih igriščih za footgolf v Ljubljani, Radencih, Olimjah in na Ptuju.

Tenigolf bo v prihodnje dobil tudi natančna pravila, predvsem pa sistem handicapa, ki bo omogočil primerjalno štetje rezultatov med različnimi nivoji znanja.

Obstajajo tudi druge mešanice športov z golfom

V svetu je znanih kar nekaj mešanic med golfom in drugimi športi. Footgolf in tenigolf je mogoče igrati že od danes naprej v Bovcu. V Sloveniji je možno igrati tudi disk golf, kjer igralci frizbije oz. diske mečejo v železne košare. Igrišča za disk golf so na voljo v Ljubljani, Domžalah, Lipici, Planici, na Kopah in Arehu. Disk golf bo v sklopu ŠOUM-ove Aktivne študentske jeseni možno preizkusiti tudi v Mariboru.

Po svetu so znane tudi različice ‘countrygolfa’ oziroma golfa ‘čez drn in strn’ ter mestnega golfa, kjer se uporabljajo mehke žogice. Znan je tudi otroški golf, kjer so plastične palice in žogice prilagojene za učenje najmlajših.

Ustanovitelj športa, Aleksander Kravanja, je prepričan, da bo tenigolf zacvetel in da bomo lahko nekoč rekli, da je Bovec domovina tenigolfa.

STAkrog
STAkrog
ikona snemalec STAkrog

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button