Šport

Vingegaard na kronometru daleč pred vsemi, tudi pred Pogačarjem

Včerajšnja vožnja na čas na dirki po Franciji je tehtnico v borbi za skupno zmago med Dancem Jonasom Vingegaardom in Slovenskim asom Tadejem Pogačarjem prevesila v prid Skandinavca. Časovna razlika med njima, pa tudi razlike do drugih kolesarjev, so presenetile marsikaterega poznavalca. Med njimi tudi direktorja dirke po Sloveniji Bogdana Finka.

Vingegaard je zmagal za 1:38 minute

“Ne pomnim, kdaj bi bile razlike med kolesarji tako velike v kronometru in to takšnem, ki za tritedenske dirke niti ni bil posebej dolg. Gre za neverjetne razlike,” je o 22-kilometrski preizkušnji med Passyjem in Comblouxom v francoskih Alpah za STA dejal prvi mož največje poklicne kolesarske dirke v Sloveniji.

Potem ko sta si v preteklem tednu Pogačar in Vingegaard sledila kot senci, je v torkovi etapi lanski zmagovalec Pogačarja prehitel za kar 1:38 minute. Razlika je presenetila številne, tudi nevtralne, poznavalce. V območju, kjer novinarji čakajo na izjave kolesarjev, je bilo ob spremljanju zaključnih momentov kronometra videti izraze nejevere, presenečenja in besnega preverjanja uradnih rezultatov ob Dančevem prihodu v cilj.

Ob tem se je pokazalo, da so tudi razlike med vodilnima in ostalimi na dirki izjemne. Zaostanek tretjega v vožnji na čas Wouta van Aerta, sicer odličnega kronometrista, je namreč znašal že skoraj tri minute. To so izpostavili tudi v Pogačarjevi ekipi UAE Team Emirates, kjer vztrajajo, da je Pogačar dobro odpeljal kronometer. “Danes sem bil najboljši med Zemljani,” je na primer na družbenih omrežjih ocenil dogajanje na trasi van Aert.

Zakaj takšne razlike?

Da je takšen razplet težko pojasniti, je potrdil tudi Fink. “Tudi v časih največjih prevlad na Touru takšnih razlik ni bilo, celo takrat, ko je zmagoval Lance Armstrong,” je dejal. Ocenil je, da bi morda lahko vlogo igral ponedeljkov prosti dan, ki nekaterim kolesarjem bolj ustreza kot drugim, saj je odziv telesa na prekinitev težkega ritma na dirki zelo individualna stvar.

Da je presenetil še samega sebe, je medtem dejal Vingegaard. Ta je sicer med več slovenskimi kolesarskimi navdušenci, ki spremljajo dirko v Franciji, zaradi vztrajnega pristopa, pa tudi pregovorne skandinavske umirjenosti in neprikazovanja čustev dobil nadimek “Robot”.

Stabilnost Danca nakazuje, da bo Pogačarjeva pot do zmanjšanja zaostanka v naslednjih dneh velik izziv, kar meni tudi Fink. A kot je dodal predstavnik kolesarskega kluba Adria Mobil, je 24-letnik s Klanca na Komendi na tej dirki že pokazal, da tudi sam ne odneha in zna Dancu odgovoriti.

“Kolesarji, kot je Pogačar, se ne predajo,” je poudaril Fink. “Kje bi lahko nadoknadil to razliko v naslednjih etapah, pa je težko reči. Predvsem bo moral nenehno iskati svoje priložnosti in napadati Vingegaarda, ta pa bi moral zapasti v krizo.”

Predstavnik kolesarskega kluba Adria Mobil ocenjuje, da je Pogačar vendarle bolj vsestranski kolesar kot Danec. “Gre za prvega kolesarja sveta z razlogom. To bo Vingegaard težko postal. Pogačar pride na katero koli dirko in se bori za zmago, za Vingegaarda je to težko reči. Ustreza mu Tour, morda še dirka po Dofineji, a so mnoge dirke, kjer ne bi imel možnosti,” je dejal.

Toura še ni konec, pravi Pogačar

Da Toura še ni konec, je v izjavi za prireditelje po torkovi etapi dejal tudi Pogačar. Ta je pri premiku iz ciljne arene do ekipnega avtobusa prejel močan izraz podpore ene od skupin slovenskih navijačev na dirki, ki so ga glasno spodbujali in mu čestitali.

V zadnjem delu torkovega kronometra so bili v množici, ki se je zbrala ob klancu do vasi Combloux, sicer številni Slovenci. Torkov razplet jih je presenetil, a tudi med njimi ni bilo čutiti predaje pred zaključkom Toura. “Gotovo se ne bo predal, ima še možnosti pripraviti kakšno presenečenje,” je tako dejal Klemen, ki je dogajanje na Touru spremljal zadnji teden.

STA
Tour de France FB

Sorodni članki

Back to top button