ŠportŽivljenjski slog

Pridno beležiš vsak korak? Veš, koliko jih moraš nabrati dnevno?

Korak po korak pa jih bo 10 tisoč in ti boš živel zdravo življenje. Tako vsaj pravijo, seveda. Kaj pa o tem dejansko pravijo raziskave?

Če si nekdo, ki vsak dan pridno šteje svoje korake, potem poznaš magično številko 10 tisoč. Toliko naj bi jih za svoje zdravje naredil povprečen človek na dan. Vprašanje pa se postavlja, če je to zares številka, h kateri moraš stremeti? Preveri, kaj o tem pravi znanost.

Velikokrat slišimo, da je 10 tisoč korakov številka, h kateri moramo stremeti dnevno. Pa je res?

Vestno zabeležene stopinjice

Dandanes vsak pametni telefon in ura vestno beležita naše korake. Vsakodnevni cilj je zato pregledneje dosežen in 10 tisoč je spodnja meja, h kateri naj bi korakali vsi, ki si želimo zdravje in srečo. Ampak naša telesa so nepredvidljiva in korake je težko nežno zaviti v škatlico. Če se nam res gre za zdravje, mar potem kolesar nima manj korakov kot nekdo, ki vsak dan teče? Če smo že ravno pri tem, nekdo ki hodi in nekdo ki teče, lahko dan končata z enakim številom korakov. Kje je torej zanka?

Današnja tehnologija nam pomaga, da so naše pustolovščine (in z njimi naše stopinje) vestno zabeležene. To nam omogoča, da lažje sledimo vsakemu koraku.

Korak po korak

Številne raziskave so obrodile številne sadove. Raziskave, ki so iskale vzorke za manjšo verjetnost smrti za rakom so pokazale, da je tveganje manjše pri 10 tisoč korakih. Oodobni rezultati so se pokazali tudi pri raziskavah za preprečevanje demence.

Za splošno umrljivost pri starejših ženskah je bila spodnja meja že pri 4400 korakih, čeprav je več vedno bolje. Pri ljudeh srednjih let pa se je za zmanjšanje splošne umrljivosti meja dvignila na minimalno 7 tisoč korakov. Opravili pa so tudi raziskavo na več starostnih skupinah. Za ljudi nad 60 je dnevno priporočilo med 6 tisoč do 8 tisoč korakov, medtem ko pri mlajših enake rezultate dosežemo pri 8 tisoč do 10 tisoč korakih.

Številne raziskave so pokazale številne rezultate, zdi pa se, da se vse vseeno vrtijo okrog številke 10 tisoč.

Nič novega, torej?

Vse raziskave, ki so bile navedene, so bile opravljene na ljudeh, ki so že dosegali določeno število korakov, namesto da bi se začele pri ljudeh z nižjimi koraki in nato nadgrajevale. Rezultati pa so vseeno pokazali, da bolj zdravi ljudje dosežejo večje število korakov dnevno. Očitno se bdenje nad številkami in vestno korakanje vseeno splača. Seveda to ne pomeni, da bo doseženih 9500 korakov kaj bistveno slabše vplivalo na tvoje zdravje. Prav tako bo 25 tisoč korakov, na primer, odlična številka.

Konec koncev je najpomembneje, da migaš in tu ni nujno pomemben vsak korak. Če služba ali faks terjata, da sediš, je bolje, da povečaš število korakov. Kot kolesar pa vseeno pridno opraviš svoje delo brez tiste magične številke.

DOSTOP.si / MB
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button