KulskoŠtudentska politika

Izrazi svojo vizijo prihodnosti Evrope preko 3D-platforme

Evropska komisija v evropskem letu mladih 2022 predstavlja 3D-platformo, ki mladim ponuja odprt prostor za izražanje mnenj preko posnetih osebnih sporočil. Cilj platforme je privabiti mlade z vse Evrope, da predstavijo svojo vizijo prihodnosti Evrope. Glas mladih je po besedah komisarke za mlade Mariye Gabriel sestavni del evropske poti razvoja.

Evropska komisija je kot osrednji sestavni del evropskega leta mladih pripravila popolnoma novo digitalno 3D-platformo Izrazi svojo vizijo. Interaktivna platforma mladim Evropejcem ponuja odprt prostor, kjer lahko izrazijo svoje mnenje tako, da posnamejo osebno sporočilo.

Cilj platforme je opolnomočiti mlade Evropejce iz različnih okolij in z vseh kotičkov celine, da predstavijo svojo vizijo o prihodnosti – skozi izražanje mnenj do vprašanj zaposlitve, vključevanja, miru in varnosti, pa tudi podnebnih sprememb, izobraževanja, duševnega zdravja in še mnogih drugih tem.

V luči globalne pandemije in soočenja z vojno agresijo proti Ukrajini postaja glas mladih vedno bolj pomemben. Platforma Izrazi svojo vizijo v ta namen deluje kot najsodobnejši, interaktivni prostor za izražanje mnenj.

Tvoje sporočilo se prevede v vse evropske jezike

Platforma je bila razvita tako, da se vsako sporočilo predstavi v vseh uradnih evropskih jezikih (tudi v norveškem, turškem, srbskem, makedonskem in islandskem jeziku). Ko je sporočilo naloženo na platformo, vsak glas ustvari svojo edinstveno 3D valovno obliko, ki se povezuje z vsemi ostalimi posnetki na platformi – tako lahko kdorkoli posluša katerikoli glasovni posnetek, v kateremkoli jeziku, na katerikoli napravi, v kateremkoli trenutku.

Gabrielova je ob vzpostavitvi platforme v Bruslju dejala, da ta pooseblja mlad, zgovoren, dinamičen in odprt duh soustvarjanja, ki ga opredeljuje leto mladih. “Duh, ki ob pravem času mladim po vsej Evropi omogoča, da stopijo na plano, spregovorijo in delijo svoje pomisleke ter predstave o prihodnosti. Platforma se ne bi mogla pojaviti ob bolj primernem času za vse mladostnike, ne samo kot evropske državljane, ampak tudi kot člane družbe, ki zdaj bolj kot kadarkoli prej doživljajo preizkušnje,” je dejala in povabila mlade, da se vključijo in angažirajo.

Dodala je, da bodo pozorno prisluhnili in zagotovili, da se bo “politika, ki se tiče mladih, razvijala v bolj odprtih in sodelujočih okoljih, ter da bo to leto ter v letih, ki prihajajo, slišan in upoštevan vsak glas”.

Kot ključen del kampanje evropskega leta mladih države članice na nacionalni in lokalni ravni spodbujajo sodelovanje mladih v okviru številnih aktivnosti. V Sloveniji je bilo tako letos za mlade organiziranih že več kot 30 aktivnosti, v prihodnjih mesecih pa jih je predvidenih še vsaj 45.

Nova platforma bo delovala kot osrednji del zapuščine evropskega leta mladih po letu 2022 z glasovi mladih, ki delujejo kot gonilo sprememb in soustvarjalci bodoče politike, so še dodali iz agencije.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button