Delo

Študentsko delo: Neplačano uvajanje in vsiljeni odpovedni roki prepovedani!

Letošnje poletje je zaradi posledic izbruha novega koronavirusa sicer nekoliko drugačno od prejšnjih, toda kljub temu omenjeno obdobje pogosto velja za čas počitniškega, v prvi vrsti študentskega dela.

Na Sindikatu Mladi plus se zavedajo, da na področju občasnega in začasnega dela dijakov in študentov pogosto prihaja do različnih kršitev. Zato, tako kot vsako leto, delijo nekaj nasvetov, ki pridejo prav pri delu prek študentske napotnice.

Na 8 ur dela ti pripada pol ure odmora za malico. Pol ure, ki je del tvojega delavnika in s tem plačanega delovnega časa! Delodajalec časa za odmor ne sme izvzeti iz seštevka ur, za katere dobiš plačilo.

Delodajalec je dolžan zagotavljati varno in zdravju neškodljivo delovno okolje! To pomeni, da je v primeru, da se poškoduješ na delovnem mestu, tudi odškodninsko odgovoren.

Pri študentskem delu se ti v določenih primerih lahko zgodi, da nimaš fiksnega plačila, ampak je to odvisno npr. od količine prodanih izdelkov. Če se znajdeš na takem delovnem mestu, ne pozabi, da v Sloveniji od 1. januarja 2020 za študentsko delo velja nova minimalna urna postavka. Ta znaša 5,4 evra bruto (oziroma 4, 56 evra neto) in predstavlja najnižje osnovno plačilo. Delodajalec plačilo sicer lahko spreminja, a le nad omenjeno vrednostjo. Minimalno urno postavko ti namreč mora vedno zagotoviti!

Študentsko delo poteka na podlagi napotnice. To pomeni, da z njo in z izplačili prek nje dokazuješ, da si opravljal/a delo pri določenem delodajalcu. Zato ne pozabi shraniti svojega izvoda napotnice! Ker je študentsko delo torej v celoti urejeno na podlagi napotnice, ne potrebuješ nobene dodatne pogodbe z delodajalcem. Ne podpisuj dodatnih papirjev ali drugih dokumentov, s katerimi ti želi delodajalec določiti npr. trajanje dela, odpovedne roke in podobno.

V okviru študentskega dela je nezakonito in problematično neplačano uvajanje. Če študent/ka opravlja delo brez podlage (v tem primeru brez študentske napotnice), gre preprosto za delo na črno. Ko pa je napotnica enkrat izdana, mora biti vsako opravljeno delo plačano.

Študentsko delo je začasno in občasno delo in tako ne vsebuje nikakršnih varovalk, povezanih s trajanjem opravljanja dela. Niti za delodajalce niti za študente oziroma dijake. To po eni strani pomeni, da ti lahko delodajalec kadarkoli reče, da te ne potrebuje več. Istočasno pa lahko tudi ti brez posledic kadarkoli prekineš sodelovanje z delodajalcem. Ne nasedaj izmišljotinam o odpovednih rokih in podobno. Tega pri študentskem delu ni! Delodajalec ti tudi mora plačati za vse opravljene ure dela do prenehanja sodelovanja.

Če imaš še kakšno dodatno vprašanje o študentskem delu in vsem, kar spada zraven, pa se obrni na katero izmed organizacij, ki se bori za študentske pravice (npr: sindikat Mladi plus, Študentska organizacija Slovenije – ŠOS, ŠOU v Ljubljani, ŠOUM, ŠOUP, Zveza Škis …).

 

 Sindikat Mladi Plus
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button