Kulsko

Na mladih (upih) svet stoji: 13 talentov bo prejelo finančna sredstva

Mladi nadarjeni posamezniki so tisti, ki bodo z inovativnostjo, vztrajnostjo in predanostjo sebe in svet v bližnji prihodnosti zagotovo popeljali do novih športnih, umetniških in znanstvenih dosežkov. Ker se tega zavedajo tudi v Zavodu Vse bo v redu in Zavarovalnici Triglav, so letos že deveto leto zapored izvedli razpis Mladi upi. Strokovna komisija in širša javnost sta tako znova izbrali 13 talentiranih mladostnikov, ki bodo s pomočjo prejetih sredstev in dodatne razvojne podpore (še) lažje uresničili svoje športne, znanstvene ali umetniške sanje in cilje.

Mladi upi 2021 s področja športa, para športa in umetnosti so:

 • Lana Klemen, balerina,
 • Matic Štemberger, jazz pianist,
 • Dejan Romih, pianist,
 • Pia Novak, operna pevka,
 • Nik Škorjanc, likovni in literarni ustvarjalec,
 • Leja Glojnarič, para-atletinja,
 • Jan Šubelj, šahist,
 • Sara Čopar, športna plezalka,
 • Lena Repinc, biatlonka,
 • Vid Botolin, atlet,
 • Jan Ločnikar, kajakaš na divjih vodah,
 • Jakob Stojanović, kajakaš na mirnih vodah,
 • Neja Anderle, saksofonistka. 

Izbira najboljših ni enostavna

Na razpis Mladi upi se vsako leto prijavi več kot 50 talentiranih mladostnikov, ki kljub izjemnim dosežkom za nadaljnje uspehe potrebujejo dodatno podporo. »Izbira med mladostniki, ki z izjemnim fokusom, predanostjo in natančnostjo stremijo k nadaljnjemu razvoju in jasno zastavljenim ciljem, nikakor ni enostavna. Da bi lažje ocenili, kateri od njih v prihodnjem obdobju še posebej potrebuje podporo, ki jo zmagovalcem nudi natečaj Mladi upi, z nekaterimi izvedemo poglobljene razgovore ter tako pridobimo še globlji uvid v njihove talente. Hkrati članom komisije v procesu izbora pomagamo tudi tako, da izbiro enega Mladega upa zaupamo glasovanju širše javnosti. Zato se vsem, ki so letos z glasovanjem sodelovali pri izbiri Mladih upov 2021, v imenu celotne komisije iskreno zahvaljujem za sodelovanje,« je ob razglasitvi zmagovalcev natečaja povedala Metoda Debeljak, članica komisije tokratnega razpisa in direktorica službe za razvoj in izobraževanje v Zavarovalnici Triglav.

Komisija iz 8 priznanih posameznikov

Mladi up po izboru občinstva je letos postala športna plezalka Sara Čopar. Preostalih 12 prejemnikov naziva Mladi up 2021 pa je letos izbralo 8 priznanih posameznikov iz sveta umetnosti, znanosti, šolstva, športa in gospodarstva.

Svoje sodelovanje v izboru je opisala tudi dolgoletna članica komisije in priljubljena slovenska pevka Jadranka Juras: »Člani komisije zavzeto, srčno in empatično obravnavamo prispele prijave ter se na koncu vsi s težkim srcem odločamo, kdo bo šel v ožji izbor. Želeli bi si pomagati prav vsem, a so finančna sredstva, žal, omejena. Na področju umetnosti beležimo prijave mladih, ki predano služijo svojemu inštrumentu, glasu, čopiču, pisalu, fotografskemu objektivu ali baletnim copatom in zelo dobro vem, kako naporna a hkrati čudovita je pot umetnosti. Se pa, žal, zaznava trend upadanja finančne pomoči s strani mecenov, države, občin. Zato je toliko bolj pomembno, da pomoč pride k tistemu, ki jo najbolj potrebuje, in ki hkrati s svojim delom dokazuje, da ima močan fokus, disciplino, jasno vizijo ter izjemne dosežke. Ker Mlade upe spremljamo več let, smo pogosto priča temu, da so bile naše odločitve pravilne. Kot članico komisije me tako še posebej veseli, da smo s finančno in moralno podporo pripomogli k uresničitvi sanj izbranih mladih nadarjenih posameznikov.«

Ko talent in predanost dobita krila

Zmaga na natečaju Mladi upi mladostnikom ne prinese le finančnih sredstev, s katerimi lahko pridobijo (pre)potrebno opremo, se udeležijo domačih ali mednarodnih tekmovanj in izobraževanj. Na ta način  imajo tudi možnosti priti do dodatnih storitev, ki bodo uresničevanju njihovih sanj dale dodaten zagon. Marsikateri mladostnik, ki postane Mladi up, se s svojim talentom preko razpisa prvič predstavi širši javnosti. Poleg tega nadarjeni posamezniki v okviru srečanj Alumni Mladi upi (p)ostanejo povezani med seboj in z Zavarovalnico Triglav. Slednja jih spodbuja tudi k prijavi na razpis za dodatna finančna sredstva, namenjena sponzorirancem, ki so uspešni tudi v mednarodnem prostoru.

Zavarovalnica Triglav
Zavarovalnica Triglav

Sorodni članki

Back to top button