Kulsko

V nemškem živalskem vrtu so se razveselili mačjega pande

V živalskem vrtu v vzhodnem delu Nemčije se je v teh dneh rodil prvi mačji panda. Redka živalska vrsta izvorno izhaja iz Himalaje in jugozahodne Kitajske, njena populacija pa strmo upada.

Mačji panda se prehranjuje z bambusom, tako kot njihovi veliki bratranci pande. Njihovo populacijo v divjini ocenjujejo na le okoli 10.000, zlasti zaradi izgube habitata in krivolova, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Vrsta je kot ogrožena navedena tudi na rdečem seznamu Mednarodne zveze za ohranjanje narave in naravnih virov (IUCN). Se jih pa okoli 50 vsako leto rodi v živalskih vrtovih po Evropi.

Mačji panda je videti kot prikupna mešanica različnih “zverinc”

Mačjega pando sicer premore tudi ljubljanski živalski vrt. Kot je navedeno na njihovi spletni strani, je to za marsikoga najbolj ljubka žival, saj je videti kot prikupna mešanica različnih “zverinic”.

Ima rakunji rep in medvedje šape, obraz pa ima mačje, medvedje in pandinepoteze. Pleza kot opica, počiva in umiva se kot mačke in je bambus kot orjaški panda. Sistematska uvrstitev te zanimive vrste je bila dolgo uganka in še danes se znanstveniki trudijo natančno določiti njihove sorodstvene odnose z drugimi zvermi.

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button