Zdravje

Je obvezno lulanje po seksu mit ali resnica? Preveri!

To si verjetno slišala že neštetokrat: po seksu moraš vedno lulati, da te slučajno ne doleti kakšna okužba sečil. Pa je v tej stari vraži kaj resničnega ali pije približno toliko vode kot to, da med menstruacijo ženska ne more zanositi? Preveri, kaj o tem pravi stroka.

Stari nasveti prijateljic, starejših sester ali celo zdravnikov: lulanje po seksu je mus. Pa je res? Dr. Tanaka Dune, ameriška uroginekologinja, pravi, da konkretnih znanstvenih dokazov, da bi zaradi uriniranja po seksu prihajalo do manjšega tveganja okužb, ni. Opravljanje male potrebe po seksu ti seveda ne bo škodilo, nismo pa prepričani, če bo učinek kaj večji od sproščanja polnega mehurja.

Da razumemo, kako je prišlo do širjenja te vraže, moramo najprej razumeti, kako sploh pride do okužbe sečil. Okužba se pojavi, ko se bakterije iz analnega in/ali vaginalnega območja po sečnici povzpnejo do mehurja. Tako je prišlo do prepričanja, da bo uriniranje po spolnem odnosu “odplaknilo” bakterije in preprečilo njihovo potovanje do mehurja.

Seks, lulanje, okužba, uriniranje, higiena, umivanje rok, menjavanje tamponov, Tanaka Dune, bakterije
Naj bodo vajini najintimnejši trenutki tudi varni.

Ima uriniranje z okužbami sploh kakšno vezo?

Povsem znanstveni odgovor je ne, lulanje po seksu pa ti vseeno zagotovo ne bo škodilo. Povezava med ponavljajočimi se okužbami in uriniranjem sicer ni potrjena, mnoge ženske pa po spolnem odnosu vseeno čutijo potrebo, da gredo na stranišče. Če čutiš potrebo po lulanju, potem je to vsekakor nekaj, kar moraš narediti.

Dr. Dune svojim pacientom priporoča naj počnejo, kar jim je ugodno. Tako se na področju uriniranja odločaj zgolj na podlagi svojih občutkov in ugodja. Če imaš slab občutek, da se bakterije po seksu res premikajo proti tvojemu mehurju, jih poskusi polulati. To ti zagotovo ne bo škodilo. Posebej pa zdravnica opozarja na skrb za higieno po spolnih odnosih.

Katere so dobre higienske navade, ki jih je smiselno osvojiti?

Bolj kot lulanje po seksu, ti lahko pri zaščiti pred okužbami pomaga ustrezna higiena. Sem spada brisanje od spredaj nazaj, pogosto menjavanje tamponov in vložkov ter umivanje rok pred kakršnimkoli dotikanjem vaginalnega področja.

Seks, lulanje, okužba, uriniranje, higiena, umivanje rok, menjavanje tamponov, Tanaka Dune, bakterije
Bolj kot lulanje po seksu, naj te skrbi vzdrževanje ustrezne intimne higiene.

Če zaslediš kaj nenavadnega, pa obišči zdravnika, ki ti bo znal najbolje svetovati.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button