Zdravje

Podatke o zdravstvenem zavarovanju mogoče preveriti tudi z mobilnih naprav in iz tujine

Zavarovanci lahko ključne podatke o svojem zdravstvenem zavarovanju preverijo na spletni strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) ali s poslanim sms-sporočilom. ZZZS omogoča dostop do podatkov tudi z mobilnih naprav z mobilno identiteto smsPASS in iz tujine z digitalnimi potrdili, izdanimi v drugih državah članicah EU.

Za preverjanje urejenosti zavarovanja z mobilnim telefonom je treba poslati sms-sporočilo na telefonsko številko 031 771 009. Vsebina sporočila je ključna beseda ZZ in zavarovančeva številka ZZZS, npr. ZZ032822733.

“Prejeli boste sporočilo, ki ga sestavljajo začetna črka imena in priimka zavarovane osebe in njena ZZZS številka, podatek o urejenosti obveznega zdravstvenega zavarovanja in podatek o urejenosti dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja,” je zapisano na spletni strani ZZZS.

Če bo pri preverjanju podatkov prišlo do napake, se bo v sporočilu izpisala vrsta napake. Vsako poslano sporočilo je zaračunano po veljavnem ceniku posameznega mobilnega operaterja, povratna sporočila pa so za zavarovance brezplačna.

Tudi za preverjanje urejenosti zavarovanja na spletni strani zavarovanec.zzzs.si je treba vnesti samo svojo številko ZZZS.

Za podrobnejše podatke o statusu zavarovanje pa je treba imeti digitalno potrdilo ali se prijaviti preko sistema SI-PASS. ZZZS na spletni strani namreč omogoča tudi dostop do podatkov, kot so veljavnost izdane evropske kartice zdravstvenega zavarovanja, opravljene zdravstvene storitve in izdatki, izdana zdravila na recept, prejeti medicinski pripomočki in izdani elektronski bolniški listi.

 

 STA
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button