Potovanje

V izdihljajih poletja: Črna Gora (I. del)

Temperature se počasi in sramežljivo nižajo. Sonce se je odelo v globlje odtenke rumene, listje pa se bo počasi začelo vrtinčiti v jesenskih sapicah. Poletje je v svojih izdihljajih.

Če je poletje v izdihljajih, pa še ne pomeni, da se je čisto končalo. Če te še vedno mika morje, plaža in živahne mestne ulice in si razpoložen za še kakšen poletno obarvan road trip, imam zate predlog – Črna Gora!

Če Črna Gora v zadnjih letih velja za destinacijo maturantskih in absolventskih izletov je lahko tudi pravšnja destinacija za road trip na budgetu. Ponuja vse turistične atrakcije, ki si jih zamisliš, hkrati pa lahko s svojimi naravnimi čudesi in počasnim tempom ponuja vse kar potrebuješ za umirjen dopust. Morda za končno destinacijo le ne izberi prestolnice žuranja – Budve, pač pa kakšen drug obmorski kraj. Naša druščina je za svojo končno destinacijo poletnega road tirpa izbrala obmorsko mestece Kotor.

Črna Gora, poletje, izlet, road trip
Črna Gora je lahko popolna izbira za poletno-jesenski road trip. Vir: Google maps

Kaj moraš vedeti, preden se odpraviš na pot?

Kljub temu, da se Črna Gora morda ne zdi takooo strašno oddaljena od naše domovine, je pred potjo vseeno dobro vedeti nekaj trikov, da prihraniš čas, živce in nekaj denarja.

Črna Gora ima status države kandidatke za Evropsko Unije in je že nekaj let v pogajanjih za vstop. Tako te lahko na meji brez težav v celoti, z vozilom vred (sploh nazaj grede), pregledajo cariniki. Zato je dobro pametno premisliti, kaj vzeti na pot. Seveda ne pozabi na osebno izkaznico ali potni list. Brez tega prek meje pač ne bo šlo.

In še ena pomembna stvar. Pred potjo pri svojem mobilnem ponudniku preveri pakete za tujino. Če ob koncu meseca ne želiš za položnico za telefon plačati več kot za celoten road trip, ti toplo priporočam, da si za obdobje svojega potovanja v zakup vzameš kakšen Balkan mobilni paket.

1. postaja: Skradin

Nalijmo si čistega vina – pot iz Maribora do Kotorja se zna precej zavleči, gre namreč za slabih 800 kilometrov. Kar zajeten zalogaj, če želiš vse prevoziti v enem kosu. V zakup pa je treba vzeti tudi, da se po Peljaškem mostu avtocesta konča. Pot se nato nadaljuje po hrvaških in črnogorskih gričih in dolinah, skozi Dubrovnik, vse čez črnogorsko mejo proti Kotorju.

Zato je morda pametno razmisliti o vmesni postojanki, da si od vožnje nekoliko odpočiješ. Čudovito obmorsko mesto, pravšnje za odmor, je hrvaško mestece Skradin, ki se od črnogorske meje nahaja dobre tri ure vožnje. Mesto ponuja nemalo možnosti za prenočitev, lokalne restavracije in seveda morje, ki je v tem letnem času izredno čisto in prijetno za osvežitev.

Črna Gora, road trip, poletje, izlet
Prva postaja na poti do končne destinacije je lahko majno obmorsko mestece Skradin.

2. postaja: Dubrovnik

Če je tvoj budget postavljen nekoliko višje, si navdušenec nad zgodovino, ali pa serijo Game of Thrones pa je zate lahko pravšnja postojanka Dubrovnik! Preden se odpraviš v Dubrovnik, ki se mu na poti do Črne Gore precej težko izogneš, je dobro vedeti, da mesto velja za enega najbolj turističnih krajev na Hrvaškem. V vrhuncu sezone ga krasi gneča in precej visoke cene. Pa vendar te naj to na poti po čudovitem zgodovinskem mestu ne prestraši.

Preden se ustaviš v Dubrovniku, ti priporočam, da najprej preveriš mestna parkirišča. Ker svojega jeklenega konjička skoraj zagotovo ne boš mogel pustiti v mestnem centru, ti predlagam, da poiščeš parkirišča v parkirni coni 3. Gre za cono, kjer so parkirišča pod nadzorom, cena urnega parkiranja pa se ne povzpne v astronomske višave. Ob vsem tem pa ti že sam sprehod od parkirišča do centra mesta ponuja fantastične razglede na staro mestno jedro in prostrano morje pod njim.

Arhitektura, zgodovina in mestni vrvež – vse to je eden in edini – Dubrovnik!

Sprehod po mestnem obzidju te lahko stane precej (tudi do 35 € na osebo). Pa vendar te naj potolažim, da je že sam sprehod po ozkih mestnih ulicah in senčnih stopnicah pravcato doživetje. Morda bo za kavico in rogljiček potrebno odšteti kakšen evro več kot v našem Mariboru. Vendar se tudi za dokaj normalno ceno da uživati ob počasnem srkanju in opazovanju mestnega vrveža.

Seveda Dubrovnik kot zgodovinsko mesto ponuja nešteto muzejev, galerij in ogledov, če si le pripravljen malce globlje seči v svojo denarnico. Na koncu pa je vse odvisno od tvoje iznajdljivosti in želja. Mesto je zagotovo vredno ogleda in postanka na poti proti končni destinaciji.

Več o čudoviti Črni Gori, njenih biserih in skritih kotičkih pa naslednjič!

Rebeka MIKŠA
Rebeka MIKŠA

Rebeka Mikša

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button