Potovanje

“Kako potovati za 1€”: odgovor na večni problem praznega študentskega žepa

V času, ko se vsi (predvsem študenti), sprašujemo, kako bi lahko potovali čim ugodneje, je bilo torkovo predavanje kot nalašč. V Pisarni je o cenovno ugodnem raziskovanju tujih dežel govoril turistični vodnik Izidor Furjan, ki ima za seboj bogata leta in leta izkušenj.

Potovanje širi obzorja in bogati življenje. Z raziskovanjem tujih dežel (ne smemo pa pozabiti niti na slovenske lepote) pridobivamo pomembna znanja, izkušnje in komunikacijske veščine. Zato so potovanja pomembna predvsem v času, ko smo študenti in o naši nadaljnji življenjski poti (običajno) še nismo povsem prepričani. Tako so potovanja popolna priložnost za iskanje samega sebe med odkrivanjem načinov življenja drugod.

Kako lahko študenti ugodno potujemo?

Pri odgovarjanju na to vprašanje nam je pomagal Izidor Furjan, turistični vodnik in prostovoljec Popotniškega društva Slovenije. Predavanje se je odvijalo v Pisarni, v organizaciji Kluba mariborskih študentov (KMŠ), kjer so raznovrstni dogodki torkova in petkova stalnica.

Nasvete iz svoje dolgoletne kariere in potovalnih izkušenj je Furjan delil na večeru v sklopu dogodkov Potuj s KMŠ. Na predavanju Kako potovati za 1€ je odgovarjal na prav to – kako z minimalnimi stroški osvajati vse kotičke sveta. To nam je namreč omogočeno vsem – vse, kar je potrebno sta pravilna taktika in ustrezno predznanje.

Iztok Furjan, ki je izkušnje z organizacijo cenovno ugodnih potovanj pridobival že v času študija, je predavanje začel s podajanjem opcij ugodnih načinov transporta. Poleg štopanja je na voljo več ponudnikov prevoznih storitev. Eden izmed teh je Megabus, s katerim lahko za le nekaj evrov potujemo od npr. Milana do Pariza. Tako fantje nimajo več izgovorov, da si ne morejo privoščiti nekajdnevnega oddiha v romantični francoski prestolnici. Potem so tukaj tudi ponudniki kot so Nomago, Polskibus, Flixbus in Eurolines.

Izidor Furjan, Pisarna, KMŠ, Klub mariborskih študentov, potovanje, študenti, Potuj s KMŠ, letalski prevozniki, airbnb, ugodna potovanja
Dolgoletne izkušnje poleg vtisov in znanstev iz poti prinašajo tudi kup koristnih izkušenj iz prakse.

Kako v poplavi letalskih družb izbrati primeren let?

Pri izbiri leta je koristno, če smo pozorni na določene akcije, ki jih ponujajo letalski prevozniki. Poceni so predvsem leti na linijah, ki so na novo odprte. Poleg tega lahko spremljamo razne akcije kot so akcije ob črnem petku. Na tem področju so aktualne ponudbe nizkocenovnih družb kot sta Ryanair in Easyjet, hkrati pa lahko spremljamo Voloteo, ki redno ponuja akcije, pri katerih lahko določene lete rezerviramo za le nekaj evrov. To pride v poštev predvsem v primerih, ko glede potovanja nimamo postavljenega strogega časovnega okvirja.

Ko razmišljamo o prevozu do letališča, imamo prav tako na voljo več ponudnikov. Poleg vsem znanega GoOptija, lahko preverimo tudi mednarodne prevoze na Prevoz.org, ponudbo pri drugih ponudnikih (Igoline, Bla Bla Car za po Evropi…) itd.

Ko pridemo na destinacijo, pa je seveda pomembno tudi, kje spimo. Poleg ustaljenih hotelov in hostlov (ki so na voljo na portalih kot je Booking.com) lahko izberemo cenovno ugodnejše alternative, ki nam poleg bivanja ponujajo tudi možnost druženja z lokalnim prebivalstvom. Tako lahko prenočišče najdemo preko portalov kot sta Airbnb in Couchsurfing.

Izidor Furjan, Pisarna, KMŠ, Klub mariborskih študentov, potovanje, študenti, Potuj s KMŠ, letalski prevozniki, airbnb, ugodna potovanja
KMŠ-jeva Pisarna je kraj dogajanja – med drugim je pogosto govora tudi o načinih potovanja.

Prav tako lahko drugačne načine potovanj najdemo na spletnih mestih kot je Workaway in se v tujino odpravimo z namenom opravljanja prostovoljnega dela. V zameno je ponujeno prenočišče in/ali hrana. Lahko se preizkusimo tudi v skrbi za domače ljubljenčke (Trustedhousesitters). Na predavanju so bili omenjeni tudi načini preživljanja prostega časa na destinaciji – npr. možnosti brezplačnih vodenj (Showaround). Kot študentom nam je na voljo tudi veliko muzejev in podobnih institucij, kjer smo upravičeni vstopnine ali pa je ta znatno nižja. Informacije o tem najlažje najdemo na svetovnem spletu, veliko o ugodnih načinih potovanja pa je dostopnih tudi v Facebook skupinah kot so Ugodna potovanja, Po svetu, Letalske karte… Navsezadnje je najpomembneje, da skozi potovanja odkrivamo svet in sebe. Z nekaj raziskovanja pa lahko to naredimo znatno ceneje.

Zdaj vemo, kako potovati za 1€

V okviru sklopa dogodkov Potuj s KMŠ prihodnji torek sledi predavanje o obisku mesta Pripjat, kjer se je leta 1986 v jedrski elektrarni Černobil zgodila jedrska nesreča ogromnih razsežnosti. Kot nalašč za vse ljubitelje priljubljene istoimenske serije – preveriš lahko, kako se od televizijskih prizorov razlikuje izkušnja slovenskega popotnika. O svojem obisku Pripjata bo govoril Tomaž Gorec, ki je mesto obiskal tri leta nazaj.

 

Sara VOCOVNIK
Sara VOCOVNIK

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button