Delo

10 podjetniških idej, ki so uresničljive že med študijem

Kaj imajo skupnega Microsoft, Dell, Napster in Facebook? Našteta podjetja so med najbolj prodornimi v zadnjih 30-ih letih, hkrati pa jim je skupno tudi to, da so jih ustanovili študentje. V nadaljevanju predstavljamo poslovne ideje, ki jih lahko razvijete v svoji študentski sobici.

1. Svetovanje na področju informacijskih tehnologij

Študenti so praviloma opremljeni z najnovejšimi veščinami s tega področja in s poznavanjem najnovejših tehnologij. Če se ti zdi, da še nisi pripravljen na svetovanje podjetjem, s svojim znanjem najprej pomagaj drugim študentom, ki so manj izkušeni na tem področju.

2. Svetovanje na področju družbenih omrežij

Študenti so pogosto najbolj napredni uporabniki družabnih omrežij. Svoje znanje in izkušnje lahko uporabiš za svetovanje podjetjem glede njihovih komunikacijskih strategij. Če poznajo le Facebook in LinkedIn, razširite njihova obzorja in jim predstavite nove kanale za širjenje sporočil.

3. Grafično oblikovanje

Svetovanje na področju grafičnega oblikovanja ne temelji na letih izkušenj, temveč na kreativnosti in talentu. Če si študent grafičnega oblikovanja, lahko svoje delo začneš s portfeljem ali spletno stranjo najboljših izdelkov iz časa študija. Natisni tudi zanimive vizitke in jih deli z bodočimi strankami.

4. Oblikovanje spletnih strani

Študenti so oblikovanju spletnih strani izpostavljeni bolj kot kadarkoli prej. Marsikateri študent je postavil spletno stran za svoje društvo, kolega ali zase. Takšne spletne strani lahko uporabiš kot vzorce svojega dela, ko svoje storitve začneš ponujati podjetjem.

5. Fotografiranje

Zaradi platform, kot so Pinterest, Instagram, Snapchat in Facebook, smo se ljudje navadili komunicirati s fotografijami. Z rastjo potrebe po vizualnih vsebinah se je povečalo tudi število amaterskih fotografov, ki lahko z uporabo napredne tehnologije ustvarijo kvalitetne izdelke.

6. Organizacija dogodkov

Študenti v času študija obiščejo veliko zabav; unovčevanje takšnih izkušenj pa za marsikoga predstavlja izziv. Za uspešno organizacijo dogodkov moraš biti pozoren na detajle, organiziran, sposoben opravljati več del naenkrat in kreativen. Če se ti zdi, da imaš vse naštete značilnosti, začni ponujati svoje storitve različnim društvom in študentskim skupinam na svoji fakulteti.

7. Osebni trener

Osebni trenerji imajo fleksibilen delovni čas in lahko vodijo vadbo praktično kjerkoli. Da bi lahko opravljal poklic osebnega trenerja, boš morali verjetno sodelovati na usposabljanju in pridobiti licenco.

8. Čistilni servis

Veliko ljudi za opravljanje umazanih del rajši najame nekoga drugega. Študenti, ki se ukvarjajo s čiščenjem, imajo fleksibilen delovni čas in za opravljanje svojega dela ne potrebujejo pisarne. Vse pripomočke, ki jih potrebuješ za čiščenje, pa lahko preprosto kupiš v lokalni trgovini.

9. Vizažist

Podatki kažejo, da fakultete obiskuje več žensk kot moških, kar predstavlja odlično priložnost za zagon majhnega podjetja, usmerjenega proti ženski ciljni populaciji. Strokovnjaki s področja ličenja lahko služijo denar na tradicionalen način, torej z ličenjem strank za posebne priložnosti. Novejši način služenja denarja pa predstavlja objavljanje videov z navodili za ličenje na družabnih omrežjih. Odlične vsebine, ki jih na YouTubu spremlja veliko gledalcev, lahko vodijo do sponzorskega denarja.

10. Urejanje vrtov, odstranjevanje snega

Urejanje vrtov in odstranjevanje snega sta sezonski dejavnosti, ki ju lahko opravljaš med počitnicami in v času študijskega leta. Za delo se opremi z lopato, vrtnarskim orodjem in trpežnimi škornji. Študenti, ki ne živijo v študentskih domovih, in drugi okoliški prebivalci bodo hitro postali tvoje stalne stranke.

Mladi podjetnik
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button