Delo

Podpore za podjetništvo toliko kot še nikoli

Podpora startup podjetjem v Sloveniji in Evropi se močno krepi

Podpora startup podjetjem se močno krepi in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) bo preko Slovenskega podjetniškega sklada v prihodnjih petih letih za zagonska podjetja namenilo največ podpore v zgodovini Slovenije.

Poleg MGRT podporo startupom krepi tudi Evropa, podjetniško skupnost pa še dodatno povezuje Evropski teden podjetništva (Startup Europe Week), ki mineva v znamenju podjetniške pomladi. Otvoril ga je Forum 100 % Start:up PLUS+ v Tehnološkem parku Ljubljana, s koristnimi informacijami za podjetnike ga bodo nadaljevali roadshow dogodki v sedmih mestih po Sloveniji.

Forum 100 % Start:up PLUS+ je podjetnikom, ki iščejo financiranje, mentorje in programe za uresničitev svojih podjetniških idej, ponudil vse ključne informacije o prijavi na razpis P2, ki letos prinaša kar nekaj pomembnih novosti, predvsem prednosti za prejemnike.

Da je MGRT prepoznalo velik potencial startup podjetij, »saj gre za podjetja z ambicijo, da postanejo hitro rastoča podjetja z visoko dodano vrednostjo«, je že v uvodnem nagovoru dejala mag. Alenka Marovt, sekretarka Direktorata za internacionalizacijo, podjetništvo in tehnologijo v Sektorju za podjetništvo MGRT. In dodala, da je prav to razlog za nekaj učinkovitih ukrepov in programov za spodbujanje podjetij v začetnih fazah razvoja, kamor sodijo predvsem brezplačne storitve institucij podpornega okolja (SPOT Svetovanje in SIO – subjekti inovativnega okolja) ter finančne spodbude Slovenskega podjetniškega sklada v obliki začetnih investicij za inovativne startupe in startupe na problemskih območjih ter semenski kapital.

 

Prijava v predselekcijo P2 prinaša koristi

Forum 100 % Startup PLUS+ 2019 - Omizje

Urban Lapajne, koordinator Start:up Slovenija, je podrobneje spregovoril tudi o predselekcijskem postopku, ki ga za Slovenski podjetniški sklad izvaja Start:up Slovenija, udeleženci pa si lahko z udeležbo v predselekciji in na demo dnevu zagotovijo do 35 od skupaj 100 možnih točk za pridobitev nepovratne subvencije P2 v višini 54.000 evrov.

V letu 2019 bo Slovenski podjetniški sklad zagonskim in mladim podjetjem skupno preko razpisov zagonskih spodbud (P2) in semenskega kapitala (konvertibilna posojila, kapitalski vložki) ponudil 5,91 milijona evrov, kar naj bi zadostovalo za podporo za okoli 118 zagonskih podjetij.

 

Podjetniki za podjetnike z izkušnjami iz prve roke

Jan Dobrilovič iz Beepinga, Slovenskega start:upa leta 2018, je govoril o tem, kako so s sistematičnim pristopom dokazali, da lahko uredijo trg čistilnih storitev, Marin Medak (Della Spina) in Primož Mahne (Gigodesign), sta ponudila izjemno zanimiv vpogled v to, kako so preverili trg za novo storitev v sicer tradicionalni panogi korekcijskih očal, Rok Upelj iz Movalyse pa je govoril o izjemno pomembnem partnerstvu startupa z uveljavljenim podjetjem. Ekipa Movalyse namreč z Zavarovalnico Sava razvija sodobno zavarovanje za motocikle.

Jakob Gajšek, direktor Ljubljanskega univerzitetnega inkubatorja, pa je v pogovoru z Majo Tomanič Vidovič (Slovenski podjetniški sklad), Brankom Drobnakom (Poslovni angeli Slovenije), Juretom Mikužem (South Central Ventures), Aljošo Domijanom (ABC pospeševalnik), Alexandrom Massartom (Blend Ventures) in Petrom Ribaričem (Silicon Gardens) govoril o desetinah milijonov evrov, ki prihajajo preko skladov v regijo, pa tudi o javnem denarju, ki je na voljo in predvsem o razlikah v pričakovanjih zasebnih in javnih investitorjev.

 

Po Forumu še sklop roadshow dogodkov

Forum 100 % Startup PLUS+ 2019 - predavanje

Predstavniki podjetništvu podpornega okolja pa bodo podjetnike s tehtnimi argumenti, zakaj se je dobro udeležiti predselekcije za razpis P2, prepričevali tudi na roadshow dogodkih, ki bodo med 13. in 19. marcem potekali v sedmih slovenskih mestih.

 

Časovnica prijave v razpis P2

  • Rok za prijave v predselekcijo Start:up Slovenija: 26. marec 2019 do polnoči na prijave.startup.si.
  • DEMO dan: 16. in 17. april 2019
  • Rok za prijav na razpis P2 SPS: 19. april 2019.

 

Startup.si
 Start:up Slovenija

Uredništvo DOSTOP.si

Administrator portala DOSTOP.si.

Sorodni članki

Back to top button