Kultura

Srca v igri: izšla je publikacija literarnega ustvarjanja mladih LGBTQ+

Mariborska in slovenska literarna scena sta bogatejši za publikacijo, ki zbira in združuje leposlovno delo mladih LGBTQ+ ustvarjalk oz. ustvarjalcev. Izbor del, izdan v založbi MKC Črka, zajema dela enaindvajsetih mladih piscev proze in poezije.

Letos izdana publikacija Srca v igri – izbor leposlovnih del mladih slovenskih LGBTQ+ ustvarjalk_cev je svojevrstno edinstveno literarno delo, saj združuje dela enaindvajsetih mladih ustvarjalcev. Njihova skupna točka je, da se identificirajo kot del skupnosti LGBTQ+, zbrana besedila pa ne vsebujejo nujno LGBTQ+ tematike.

Vsi sodelujoči ustvarjalci so rojeni med letoma 1987 in 1999, so LGBTQ+ in pišejo poezijo ter prozo v slovenskem jeziku.

Vsi pisci, objavljeni v publikaciji, so LGBTQ+, kar pomeni, da se identificirajo kot geji, lezbijke, biseksualci, transseksualci ali queer osebe.

Svoja dela, tako poezijo kot prozo, je prispevalo 21 ustvarjalcev: Ajda Bračič, Alex Kama, Alina Špan, Aljaž Koprivnikar, Bengal Cafuta, Eva Kokalj, Filip Vurnik, Gregor Brdnik, Jaka Šoster, Katja Zgoznik, Lan Aidan Remec, Miha Pongrac, Nela Poberžnik, Nežka Struc, Pavla Zabret, Pino Pograjc, Sara Nuša Golob Grabner, Veronika Razpotnik, Špela Setničar, Taja Rihtaršič in Vesna Liponik.

Vsi avtorji so v publikaciji predstavljeni s portretno fotografijo, izbranim verzom in krajšim življenjepisom, sledi pa seveda najudarnejše – njihovo literarno ustvarjanje.

Dela je zbral, izbral ter uredil Tom Veber

Dela je izbral in uredil Tom Veber, pesnik, performer in vizualni umetnik. Ta že v spremni besedi poudarja, da gre pri publikaciji za “svojevrsten unikum v slovenskem literarnem prostoru, saj prinaša enaindvajset imen najmlajše literarne generacije, katerih skupna točka so teme LGBTQ+ v njihovih delih“.

Maribor skozi rožnata očala, LGBTQ+, MKC Črka, MKC Maribor, MKC Črka, publikacija, Tom Veber, Media Nox, Galerija Media Nox, Primus
Urednik Tom Veber s “svežo” publikacijo Srca v igri.

Svet je tako ali drugače lepši v rožnati

Knjižno delo Srca v igri je izšlo v okviru programov Mladinskega kulturnega centra Maribor (MKC Maribor): MKC Črka, literarnega programa MKC-ja, in programa Maribor skozi rožnata očala.

In še najpomembnejše: kje lahko najdeš delo? Knjigo se da kupiti na spletni strani Založbe Primus in v spletni trgovini Galerije Media Nox. Lahko pa jo najdeš tudi v raznih knjigarnah in knjižnicah po Sloveniji.

Sara VOCOVNIK
Mzoom photography

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button