Kultura

Tom Veber se z razstavo sprašuje o prostorski postavitvi poezije

Razstava Prehajanje elementov, ki jo je pripravil Tom Veber in je bila del Študentskega oktobra, je v Univerzitetni knjižnici Maribor na voljo za ogled še vse do sobote, 13. novembra 2021.

Tom Veber že nekaj let raziskuje transcendentalno izkušnjo poezije. Zanašanje na bralčevo domišljijo pri dojemanju dvodimenzionalnega prikaza besed je v postmodernizmu in sodobni umetnosti dobilo možnost, da z interdisciplinarno predstavitvijo literature poseže na več nivojev človekove percepcije.

Kljub temu, da se bralec lahko zaveda, da se poezija dotika različnih delov naših življenj, je redko vizualizirana kot simbolni jezik, predstavljen skozi fizične objekte. Pesniški jezik z bogato metaforiko omogoča organsko sodelovanje s konceptualno vizualno umetnostjo.

Tom veber
tom veber
tom veber

  Cilj, ki ga želi doseči Tom Veber, je ustvarjanje novih razsežnosti besednega izraza kot tudi prikaz možnosti širšega ustvarjanja in razumevanja poezije. Vse to je letos strnil v razstavo Prehajanje elementov, ki je na ogled v Univerzitetni knjižici Maribor vse do sobote, 13. novembra.

  Nagovarja vse čute in skozi instalacije obravnava tako individualne kot tudi družbene tematike. Namesto ustvarjanja zidu med umetnikom in gledalcem zid aktivno ruši. Preko možnosti sodelovanja obiskovalcev v razstavi pa vabi k temu, da tudi sami postanemo del poezije kot to na manj fizičen način postanemo tudi ob branju knjige. Tradicionalen način prejemanja poezije ni izničen, le prerojen in materializiran.

  Razstava Prehajanje elementov, ki jo je pripravil Tom Veber in je bila del Študentskega oktobra, je v Univerzitetni knjižnici Maribor na voljo za ogled do sobote, 13. novembra 2021.

  Sara Nuša Golob Grabner
  Sašo Logar, arhiv UKM

  Sorodni članki

  Back to top button