Kultura

Borštnikov program socialne aktivacije predstavlja avtorski projekt Pot

V okviru Borštnikovega programa socialne aktivacije, v katerega vključujejo brezposelne osebe iz Maribora in Slovenske Bistrice, je pod mentorstvom režiserke Mateje Kokol nastal avtorski projekt Pot. Danes bo premierno predstavljen v Vetrinjskem dvoru v Mariboru, v petek pa še v Slovenski Bistrici.

V Mariboru ga bo spremljal dogodek Vrtnica za 8. marec. Ta prinaša izbor ustvarjanja na delavnicah s področja knjige in razvoja pismenosti, ki jih je vodila Cvetka Bevc.

Borštnikov program socialne aktivacije temelji na umetnosti in kulturi. “Raziskave kažejo, da imata kultura in umetnost pomembne učinke na posameznikovo opolnomočenje in družbeno vključenost. Poročilo Unesca o kulturnih in kreativnih industrijah za leto 2013 recimo ugotavlja, da trg dela potrebuje ustvarjalne posameznike, ki lahko inovirajo, delajo v skupinah, komunicirajo in se prilagajajo,” izpostavlja umetniški direktor Festivala Borštnikovo srečanje in vodja Borštnikovega programa socialne aktivacije Aleš Novak.

Po njegovem prepričanju prav umetnost priznava ustvarjalnost kot osnovno človekovo sposobnost, ki jo je treba trajno negovati. “In šele kombinacija ustvarjalnih spretnosti in veščin na drugih področjih daje posamezniku samozavest in ga spodbuja k razvoju lastnih talentov,” je zapisal v vabilu na današnje srečanje v Mariboru ob zaključku prve izvedbe Borštnikovega programa socialne aktivacije.

Program izbran na javnem razpisu

Borštnikov program socialne aktivacije je bil izbran na javnem razpisu ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti za sofinanciranje projektov socialne aktivacije. Poteka med oktobrom 2019 in septembrom 2022, in sicer vzporedno v Mariboru in Slovenski Bistrici.

V vsakem kraju je vključenih po 15 udeležencev, ki v programu sodelujejo šest mesecev. Skupaj bo v treh letih vključenih 150 dolgotrajno brezposelnih oseb.

Projekt Pot, ki bo v petek predstavljen še v dvorani Kluba študentov Slovenska Bistrica, je avtorska interpretacija osebnih zgodb ustvarjalcev. Avtorji predstavljajo življenje kot preplet trenutkov in situacij, preoblikovanih v zaporedje dialoških zgodb. Povezane so osebne in literarne, prehajanje od ene do druge pa se uresniči kot potovanje skozi prostor in čas.

“Pot terja določeno mero aktivnosti, saj šele človekov osebni angažma daje potovanju-življenju vrednost. Premislek o aktivnosti vodi v načela Splošne deklaracije človekovih pravic, ki priznanje prirojenega človeškega dostojanstva ter enakih in neodtujljivih pravic vseh članov človeške družbe razume kot temelj svobode, pravičnosti in miru na svetu,” izpostavljajo ustvarjalci projekta.

 

 STA
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button