Glasba

Arkade UKM spet v objemu glasbe in poezije: Emkej in Tom Veber

Po (neprostovoljnem) letu predaha se je pod arkadami Univerzitetne knjižnice Maribor (UKM) ponovno odvil Glasbeno-literarni večer, ki je tokrat gostil reperja Emkeja in pesnika Toma Vebra. Tako sta se ponovno srečali kulturni kolegici, glasba in poezija.

Arkade pred Univerzitetno knjižnico Maribor so ponovno napolnili poslušalci željni poezije in glasbe. Tokratni glasbeno-literarni večer je zaznamovala zanimiva kombinacija: nastopila sta reper Emkej in pesnik Tom Veber.

Večer je s pozdravom otvoril podpredsednik Študentske organizacije Univerze v Mariboru (ŠOUM), David Bohar, ki je v nagovoru posebej pozdravil dogodke, ki se ponovno odvijajo v živo, in naša življenja počasi postavljajo na stare tirnice.

S Tomom Vebrom v leta, ko bodo čevapčiče na žaru zamenjale bučke in kozji sir

Kot prvi je nato nastopil Tom Veber, pesnik, performer in vizualni umetnik. Avtor, ki je med drugim glavni urednik spletne platforme Stigma, je obiskovalce v večer popeljal z vrsto pesmi. Od dimenzij jazza, plačevanja z dotiki pa vse do hrepenenja poletnih dni.

UKM, Univerzitetna knjižnica Maribor, ŠOUM, Emkej, glasbeno-literarni večer, glasba, poezija, Tom Veber, Leopold I., Žan Videc, David Bohar, Vid Turica, dr. Zdenka Petermanec
Tom Veber, prvi nastopajoči večera, v letošnjem letu napoveduje izid nove pesniške zbirke.

S čutnimi verzi se je Tom Veber izkazal kot eden izmed stebrov mladih poetov Maribora in ustvaril odlično podlago za nastop, ki je sledil.

Veteran slovenske rap glasbe – Emkej!

Sledil je nastopil enega najbolj prepoznavnih slovenskih reperjev in ustanovitelja gibanja Wudisban Records, Marka Kocjana – Emkeja. Po prvotnem ogrevanju s počasnejšimi skladbami se je začela prava akcija – “zdaj pa gremo v mali petek”. Sledili so novi repi in že dobro znani hiti – Probaj razumet, Veš kaj bi ti mogo, Dadbody, AvgustaAirplane mode in mnogi drugi.

Družbeno kritične vsebine, značilne za Emkeja, so kar odmevale po arkadah UKM. Reperja je na kitari spremljal Vid Turica, na odru pa sta se jima pridružila tudi Leopold I. in Žan Videc, ki sta večer dodatno popestrila.

UKM, Univerzitetna knjižnica Maribor, ŠOUM, Emkej, glasbeno-literarni večer, glasba, poezija, Tom Veber, Leopold I., Žan Videc, David Bohar, Vid Turica, dr. Zdenka Petermanec
Emkeju in Vidu Turici sta se na odru pridružila tudi Leopold I. in Žan Videc.

Nastop so zaključili z dobro staro, Neoš ki, ob koncu večera pa je obiskovalce pozdravila še ravnateljica UKM, dr. Zdenka Petermanec, ki je vse zbrane povabila k vpisu v knjižnico. Povedala je tudi, da glasbeno-literarni večer predstavlja zaključek Študentskega oktobra, ki UKM mladim predstavlja ne zgolj kot kraj učenja in tišine, temveč kot prostor druženja in izmenjave mnenj.

Večer je organiziral Oddelek za univerzitetno politiko in izobraževanje ŠOUM v sodelovanju z Univerzitetno knjižnico Maribor. To je že četrti glasbeno-literarni večer po vrsti, pretekla leta so na njih nastopili člani Mi2, Adi Smolar, Ditka in Feri Lainšček. Za večer, ki pred UKM vedno privabi veliko študentov in ostalih glasbe in poezije željnih poslušalcev, tudi tokrat ni bilo potrebno plačati vstopnine.

 

Sara VOCOVNIK
Sara VOCOVNIK

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button