Glasba

Nabor dokumentov Boba Dylana prodan za skoraj pol milijona dolarjev

Več dokumentov Boba Dylana, za katere je veljalo prepričanje, da so izgubljeni, je bil na dražbi avkcijske hiše RR Auction prodan v skupni vrednosti 495.000 dolarjev.

Dokumenti so bili v lasti lani preminulega ameriškega blues glasbenika in pisca Tonyja Gloverja, dobrega Dylanovega prijatelja in zaupnika, na dražbo pa jih je dala njegova vdova.

Glasbenik, pisec in kritik Tony Glover (1939-2019) je bil eden redkih iz Dylanovega domačega kraja, s katerim je nobelovec ostal v stiku, potem ko se je preselil v New York. Občasno sta si delila isti oder, Dylan pa ga je leta 1963 oklical za “najboljšega prijatelja prve vrste”.

Kot poročajo tuji mediji, je na dražbi ponujen nabor dokumentov, povezanih z Dylanom, vključeval zapis intervjuja iz leta 1971, ki ga je Glover opravil z Dylanom. V intervjuju se dotakneta različnih tematik, denimo Dylanovih zgodnjih glasbenih vplivov, identitete, snemanja prvih albumov in pisanja pesmi, drog in še česa. Med drugim mu je Dylan povedal, da je skladbo Lay Lady Lay, ki jo vključil na album Nashville Skyline iz leta 1969, izvirno napisal za Barbro Streisand, navaja italijanska tiskovna agencija Ansa.

Med najbolj cenjenimi predmeti, ki so bili ponujeni na dražbi, pa so bila pisma, ki jih je Dylan pisal Gloverju. Eno stran dolgo pismo iz 20. januarja 1962 je Dylan denimo trikrat podpisal, ponudili pa so ga z ovojnico. V pismu se Dylan spominja, kako sta z Gloverjem skupaj preživljala čas in kako Glover sedaj ustvarja “piskajočo glasbo na orglice”.

V naboru so bili tudi teksti, ki jih je Dylan napisal po obisku Gloverja v 60. letih minulega stoletja in so bili javnosti prvič predstavljeni v lanskem letu. Kot piše portal NME, so dokumente na dražbi ponudili posamično, a jih je na koncu večino kupila ena oseba, ki želi ostati anonimna.

 

 STA
 Alberto Cabello from Vitoria Gasteiz, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Sorodni članki

Preberi še
Close
Back to top button