GlasbaNovice

Na Evroviziji 2024 bo Slovenijo zastopala Raiven

Slovenijo bo na 68. tekmovanju za pesem Evrovizije 2024 zastopala pevka Raiven s pesmijo Veronika, je na današnji novinarski konferenci razkrila RTV Slovenija. Izbrali so jo med več kot 100 prijavljenimi na razpis. Pevka bo nastopila na evrovizijskem tekmovanju, ki ga bo med 7. in 11. majem prihodnje leto gostilo švedsko mesto Malmö.

Strokovna žirija je od prijavljenih najprej izbrala pet kandidatov, Raiven pa je bila nato najbolj opažena pri mednarodni žiriji. Skladbo Veronika bo premierno predstavila 20. januarja v posebni oddaji na Televiziji Slovenija.

Akademsko izobražena glasbenica se je za nastop na Evroviziji v preteklosti že potegovala. Za to se je odločila ponovno, ker verjame, da se na evrovizijskem odru lahko izrazi s še več vidiki, kot na odru kakšnega drugega festivala.

O tem, kaj pričakuje od nastopa v Malmöju, je povedala, da se pričakovanja vozijo na istem vlaku kot razočaranje, zato se trudi, da ne pričakuje ničesar. Sicer pa razmišlja v smeri, da k tekmovanju ne bo pristopila na enak način kot letošnji predstavniki Joker Out. Ker so si zelo različni, ni prepričana, da bi ta deloval tudi pri njej. “Vsekakor pa želim predati sporočilo pesmi, še preden se bom pojavila na Evroviziji,” je povedala za STA.

Njena skladba pripoveduje o Veroniki Deseniški, prvi ženski, ki je bila pri nas obtožena čarovništva. Pevka verjame, da je njena zgodba aktualna še danes. Eno od sporočil njene pesmi je, da ni šlo za čarovnice, temveč za ženske, ki so jih obtožili čarovništva.

Kot je povedala vodja evrovizijske delegacije na RTVS Maša Kljun, so se po letošnjem nastopu skupine Joker Out, ki se je izkazal za uspešnega, saj jih vabijo na koncerte po Evropi, utrdili v ideji, da mora predstavnik poleg same skladbe predstavljati še druge stvari. Med drugim jasno vizijo in karizmo, s katerimi njegov nastop odmeva tudi po samem evrovizijskem nastopu.

Slovenija je evrovizijska država, pravijo Evropejci

Razkritje slovenske evrovizijske predstavnice je pospremil tudi pevec Joker Out Bojan Cvjetićanin, ki je povedal, da se mora predstavnik zavedati, da lahko veliko doseže, saj Slovenijo v tujini dojemajo kot “carsko evrovizijsko državo”. Na primeru skupine Joker Out, ki se je pravkar vrnila iz Španije, se je po njegovih besedah pokazalo, da je poslušalstvo “zagrabilo, kar se je videlo na evrovizijskem odru”, in sicer da gre za več kot le triminutni nastop.

Odgovorni urednik razvedrilnega programa na nacionalni televiziji Vanja Vardjan je pojasnil, da se je pri izbiranju predstavnika v primerjavi z lanskim letom zgodila sprememba v tem, da so objavili javni razpis. Slovenska komisija je opravila ožji izbor, znotraj tega pa je izbirala mednarodna žirija, ki je večino točk namenila Raiven.

“Vse države na nek način iščejo formulo za uspeh, zadnja leta se jih skoraj polovica odloči za to, da izbere tistega predstavnika, ki zagotavlja uspeh,” je povedal. Kot je še dodal, žirija ni ocenjevala samo skladbe in nastopa, ampak tudi vse druge elemente, ki so Joker Out prinesli uspeh, kajti samo skladba in petje nista dovolj, ampak je pomemben celoten paket.

STA
Raiven Facebook

Sorodni članki

Back to top button