Novice

Mednarodni dan strpnosti: nestrpnost lahko preprečimo z izobraževanjem

Vsako leto 16. novembra zaznamujemo mednarodni dan strpnosti, ki opominja na spoštovanje in sprejemanje bogate raznolikosti kultur po svetu.

Leta 1996 je Generalna skupščina OZN povabila države članice, da 16. november obeležujejo kot mednarodni dan strpnosti z aktivnostmi, ki so usmerjene na izobraževalne ustanove in širšo javnost.

Ta dan je namenjen ozaveščanju o pomembnosti spoštovanja in razumevanja različnosti med ljudmi. Predstavlja priložnost za premislek o vrednosti strpnosti in njenem vplivu na naš svet.

Strpnosti ne smemo razumeti kot popustljivost ali brezbrižnost. Je spoštovanje in cenjenje bogate raznolikosti kultur našega sveta, naših oblik izražanja in načinov človeškega bivanja. Strpnost priznava splošne človekove pravice in temeljne svoboščine drugih. Ljudje so po naravi različni; le strpnost lahko zagotovi preživetje mešanih skupnosti v vseh regijah sveta.

Strpnost je temeljni gradnik miru in stabilnosti v svetu. Ko spoštujemo različnosti, ustvarjamo okolje, kjer se ljudje počutijo sprejete, cenjene in enakopravne. To zmanjšuje napetosti, konflikte in nasilje, hkrati pa spodbuja sodelovanje in skupno izgradnjo boljšega sveta. Mednarodni dan strpnosti je opomin, da smo vsi soustvarjalci sveta, kjer živimo. Z odprtim srcem, spoštovanjem do različnosti in sodelovanjem lahko prispevamo k ustvarjanju bolj strpnega in harmoničnega okolja za vse.

Ob letošnjem mednarodnem dnevu strpnosti si postavimo vprašanje, kako lahko vsak od nas prispeva k gradnji mostov in krepitvi strpnosti v svoji skupnosti. S skupnimi močmi lahko dosežemo več, kot pa če ostajamo ločeni. Gradimo mostove, ne zidov.

STA, Mlad.si
Pexels

Sorodni članki

Back to top button