Glasba

Britanski poletni glasbeni festivali v eksistencialni krizi

Krovna britanska organizacija za glasbene dogodke UK Music je opozorila, da se zaradi novega koronavirusa poletni glasbeni festivali in organizatorji dogodkov v živo ta hip soočajo z eksistencialno krizo. Opomnili so, da je sezono 2020 virus praktično izbrisal in izrazili skrb nad letošnjo sezono. Želijo si tudi večje podpore britanske vlade.

“Obstaja resna grožnja, da bo večina dogodkov v 2021 odpovedanih,” je zaskrbljeni zapis organizacije povzela francoska tiskovna agencija AFP. V UK Music so spomnili, da so britanski poletni glasbeni festivali, ki privabljajo množice Britancev in turistov, steber kulturno bogate žive glasbene scene. Poletni glasbeni festivali so prizorišča na katerih se redno predstavljajo izvajalci raznovrstnih žanrov.

Med najbolj odmevnimi je denimo glasbeni festival Glastonbury, ki v lokalne blagajne doprinese več kot 100 milijonov britanskih funtov. V poročilu organizacija navaja tudi, da glasbeni festivali na letni ravni zaposlujejo 85.000 ljudi, je povzela AFP.

Velika Britanija je ena od držav, ki jih je novi koronavirus najbolj prizadel. Doslej je zaradi covida-19 na Otoku umrlo več kot 75.000 ljudi.

Zaradi sprejetih ukrepov za preprečevanje širjenja virusa pa so, kot drugod po svetu, tudi v Veliki Britaniji zaprta glasbena prizorišča. V juliju je sicer po pisanju AFP britanski glasbeni sektor prejel finančno injekcijo v vrednosti 250 milijonov britanskih funtov iz 1,6 milijarde vrednega fonda za pomoč kulturi v času pandemije.

Organizacija UK Music pa sedaj poziva oblasti, naj jim razkrijejo vsaj okvirni datum, kdaj bi lahko koncertna prizorišča začela ponovno delovati. Hkrati pa jih poziva k dodatni podpori sektorju.

Izvršni direktor organizacije Jamie Njoku-Goodwin je poudaril, da je podpora normalizacije delovanja glasbenega sektorja v nacionalnem interesu. Opomnil je, da delujoči v tej industriji dodatno pomoč od vlade potrebujejo sedaj. V nasprotnem primeru namreč obstaja veliko tveganje, da bo tudi letos glasbeno druženje na prostem odpovedano.

 

 STA 
Pexels

Sorodni članki

Back to top button