GlasbaNovice

[INTERVJU] Joker Out o svežem basistu, snubitvah in štajerski publiki

Na Štukov oder so se vrnili Joker Out, ljubljanska skupina, ki danes več ne potrebuje posebnega predstavljanja. Fantje so napolnili dvorano, ki je z njimi prepevala vse od novih do starih pesmi, videli pa smo lahko tudi novega basista Naceta Jordana.

Na prvi pogled običajen petek, ko so se na Štuku začele zbirati množice (sprva predvsem deklet), pa je bilo jasno, da nekdo prihaja. In to nekdo zelo priljubljen. Nastopili so namreč shagadelični Joker Out, fantje, ki premikajo, rušijo ali pa vsaj spreminjajo meje slovenske glasbe. In preden so stopili na Štukov oder, smo se pogovarjali s pevcem Bojanom Cvjetićaninom in bobnarjem Juretom Mačkom.

Začeli smo na najbolj očitni točki – pri novem, drugem, albumu, ki so ga izdali pred kratkim. Glasbenika sta povedala, da so Demoni, za razliko od prvega albuma, Umazane misli, v celoti nastali na placu in načrtno, kar se tudi pozna na energiji albuma in povezanosti komadov. Če bi morala izbirati, bi kot najljubše iz albuma izbrala Padam in Novi val (Bojan) ter Novi val, Ne bi smel in Vse kar vem (Jure).

Ob vprašanju, katere skladbe najboljše sprejema publika, se je Bojan suvereno pošalil, da jim je najbolj všeč kar vseh “prvih dvajset komadov”, sicer pa glasbenike preseneča navdušenje nad Ne bi smel. Je pa Bojan prav o tej pesmi povedal, da je “imela en tak mučen proces, ker sem jo toliko spreminjal, kar se teksta tiče, da sem jo na koncu sovražil, pa mislim, da se nam je vsem malo zagabila. Potem pa smo imeli neko čudno spoznanje, ko smo ugotovili, da je publiki ena izmed ljubših”.

Bojan Cvjetićanin, Jure Maček, intervju, Joker out
Jure in Bojan sta spregovorila o novem albumu, dogodivščinah na carini in snubitvah.

“Pa štajerska publika nam je nasploh všeč. Sam tolk da veste – we love you”

Po priznanju, da fantje naravnost obožujejo štajersko publiko, smo se dotaknili še nekoliko resnejše teme. Bend je pred kratkim zapustil njihov basist Martin Jurkovič. Ob tem je Bojan povedal, da sta z Martinom “praktično polovico življenja nazaj,” na sprehodu, ustanovila ta bend, novico, da odhaja, pa je Martin prav tako delil na enem izmed sprehodov. Preostali fantje Martinovo odločitev (odpravil se je na študij v London) podpirajo in Jure ter Bojan povesta, da ostajajo najboljši prijatelji. Da peti stolček ne ostaja prazen, pa so že sprejeli novega basista. Po Martinovem izboru se jim je pridružil diamant Nace Jordan, ki smo ga kasneje že lahko videli na odru.

In za konec – kaj sledi za Joker Out?

Nekaj sočnejših vprašanj bomo prihranili še za video, ob koncu pogovora pa nismo mogli mimo vprašanja, kam naprej. Ob zapolnitvi Stožic prihodnje leto želijo Joker Out pokukati tudi v tujino. Ob tem pa je njihova želja predvsem, “da bodo čez 20 let še vedno bend, ki ga spremljajo množice, in bend, ki je pomagal graditi eno generacijo mladih ljudi”. In kam po Stožicah? Na Wembley seveda.

Pa nazaj na Štuk

Da se je histerija lahko malce stopnjevala, so na oder najprej stopili The Crossroads, Štukovi znanci iz Šourocka, sicer pa simpatična trojica iz Ljubljane, ki je na Šourocku v septembru kot taka nastopila prvič. Zdaj pa so že igrali za enega največjih bendov pri nas. Nič čudnega – saj so obiskovalce v nadaljevanje večera popeljali s prijetnimi melodijami baladnega rocka.

The Crossroads, Štuk, koncert
Kot predskupina so nastopili The Crossroads.

In pa velik finale – Bojan z druščino in množica ponori

Nato je nastopil čas za osrednje zvezde večera. Na oder so stopili Joker Out in koncert udarno začeli s Katrino. Množica, ki je na tej točki že napolnila celotno dvorano, je bila navdušena nad prav vsem serviranim – tako nad singli iz prejšnjega albuma, kot tudi nad skladbami iz svežega albuma Demoni.

“Danes je petek in čas je, da se sprostimo”

Ko si gledal skupino, bi po njihovi uigranosti rekel, da skupaj igrajo že leta. To v veliki večini seveda drži, a z izjemo novega basista, “najboljšega daleč naokoli”. Bojanu, Juretu, Krisu in Janu se je kot rečeno pridružil Nace. Glede na videno (in predvsem slišano) je bila izbira prvotnega basista, Martina, da ga zamenja Nace, vsekakor dobro premišljena.

Joker Out, Bojan Cvjetičanin | Joker Out so postregli z naborom pesmi …
Joker Out, Bojan Cvjetičanin | … ki so navdušile polno dvorano na Štuku.
Joker Out, Bojan Cvjetičanin | Kot nov član skupine pa se je predstavil tudi basist Nace Jordan.

  Popolnoma ubrana peterica je navdušila vse v dvorani, saj je bilo vzdušje prav hektično. Vse od Umazanih misli, Vem da greš, Belih sanj pa do Dopamina, Barv oceana in Gole. Skoraj dve uri smo prepevali s skupino, ki postaja samo večja in odličnejša in za katero se zdi, da je ob vsakem obisku Maribora samo še boljša in boljša.

  Sara VOCOVNIK
  Marcel VRBNJAK

  Sara Vocovnik

  Novinarka

  Sorodni članki

  Back to top button