GlasbaNovice

Šourock 2022 z udarnim zaključkom: Bend Šourocka so Smetnaki!

Po prestavljenih in nato nekoliko koronsko izvedenih dogodkih preteklih let je Šourock letos ponovno zasijal pod pravimi rockovskimi žarometi. Na Štuku so se to noč predstavili najboljši štirje bendi, častitljiv naziv Bend Šourocka 2022 pa so dobili Smetnaki.

Nekoč tradicionalno spomladanski dogodek je letos ponovno potekal jeseni. Septembrske srede smo tako preživeli na Štuku, kjer se je v sklopu natečaja mladih glasbenih skupin Šourock predstavilo 14 skupin. Za organizacijo 19. izvedbe največjega takšnega glasbenega natečaja na našem koncu Slovenije je poskrbel Oddelek za interesne dejavnosti študentov Študentske organizacije Univerze v Mariboru (ŠOUM).

Na finalnem večeru se je predstavila četverica bendov, ki je na preteklih večerih najbolj prepričala žirijo in obiskovalce. To so bile skupine Mojstri pasivne agresije, The Crossroads, Lesni štromi in Smetnaki. Šourockovo žezlo in laskav naziv Bend Šourocka 2022 pa je ob koncu večera prejela zadnja predstavljena skupina, druščina z Gorenjske, Smetnaki.

Smetnaki, Šourock, Šourock 2022
Naziv Bend Šourocka 2022 so osvojili Smetnaki.

Bendi finalisti so, podobno kot na predvečerih, nastopili z lastno izbranim repertoarjem, ob tem pa jim je žirija namenila še dodatno delo. Za finale so morali pripraviti priredbo pesmi Samo milijon nas je skupine Agropop. V pristnem Šourockovem duhu pa so po finalistih na oder stopili še lanski zmagovalci, retro anorakarji iz Ajdovščine, Jet Black Diamonds.

Jet Black diamonds, Šourock
Od zmage na Šourocku 2021 so Jet Black Diamonds nastopali po vseh koncih Slovenije, izdali pa so tudi album.

In akcija – finale se je začel

Finale, ki se je seveda odvijal v Štukovi dvorani, so otvorili Mojstri pasivne agresije iz Savinjske doline. Glasbeni trio je večer pričel s svojimi udarnimi melodijami, ki na momente zaplujejo proti funku.

Sledil je nastop The Crossroads. Skupina iz Ljubljane je na večeru predizborov kot taka nastopila prvič, poslušalce pa so tudi tokrat navdušili s čutnim baladnim rockom.

Tretji so nastopili fantje iz Dolge Gore, Lesni štromi. Četverica je obiskovalce spravila na noge s kombinacijo hitre kitarske glasbe in izvirnih avtorskih besedil.

In tekmovalni del večera so nato zaključili Smetnaki. Kranjsko-tržiška zasedba je postregla z energičnim nastopom, ironičnimi besedili in bogatim naborom inštrumentov. Seveda ni šlo brez manjših prekinitev, a “odvezan čevelj, dober špil” – in izkazalo se je, da res.

Udarnim nastopom mladincev je sledilo poslušanje lanskih zmagovalcev in nato …

seveda razglasitev letošnjih zmagovalcev. Po temeljitem razmisleku strokovne komisije so najprej podelili nagrade za najboljše posameznike. Lovoriko najboljšega basista je prejel Amadei Šaršanski iz Smetnakov, za najboljšega vokalista je bil izbran Jaka Kranjc iz The Crossroads, mojstra pasivne agresije David Zavolovšek in Matic Tevž pa sta prepričala kot najboljši kitarist in najboljši bobnar. Vrhunec večera pa je seveda predstavljala razglasitev osrednjega zmagovalca. Jet Black Diamonds so podelili šourockov pokal in Bend Šourocka 2022 so postali Smetnaki.

Smetnaki, Šourock, Jet Black diamonds | Trofejo Benda Šourocka so podelili lanski zmagovalci.
Smetnaki, Šourock, | Kot najboljši basist večera je bil izbran smetnak Amadei Šaršanski.
Šourock | Izmed vokalistov je strokovno komisijo najbolj prepričal Jaka Kranjc (The Crossroads).
Šourock | Za najboljšega kitarista je bil razglašen David Zavolovšek (Mojstri pasivne agresije).
Šourock | Za najboljšega bobnarja pa je bil okronan Matic Tevž, prav tako iz Mojstrov pasivne agresije.

  Ne samo večna Šourockova zmaga, temveč tudi odlična nagrada

  Zmagovalci pa so poleg naziva prejeli tudi fantastično nagrado. Nič manj kot 1000 evrov sredstev, ki jih bodo lahko vložili v dodatno (šou)rockanje in nabor koncertov. Dobra muzika seveda ne sme ostati skrita samo na Štuku.

  Iskrene čestitke zmagovalcem in vsem 14 skupinam, ki so dokazale, da tradicija špilanja dobre glasbe še zdaleč ni zamrla. Se vidimo naslednjo jesen!

  Sara VOCOVNIK
  Patrik KOCIPER

  Sara Vocovnik

  Novinarka

  Sorodni članki

  Back to top button