Novice

Raziskava kaže, da Slovence trajnost pri nakupovanju bolj malo zanima

Slovenija se je v trajnosti in rabi hišnih aparatov med 11 evropskimi državami uvrstila na predzadnje mesto, kar zadeva trajnost kot dejavnik pri nakupovalnih odločitvah. Si pa tri četrtine Slovencev želi storiti več, da bi trošili bolj trajnostno, kažejo rezultati raziskave, ki jo je naročilo podjetje BSH Hišni aparati.

Da trajnost močno ali zelo močno vpliva na nakupovalno odločitev, je odgovorila malo več kot četrtina prebivalcev Slovenije. To je precej manj, kot v Italiji (77 odstotkov) in Španiji (79 odstotkov), so pred dnevi sporočili iz družbe iz Nazarij.

Je pa trajnost za Slovence na področju hišnih aparatov precej pomembnejša kot na področju pohištva, mobilnosti in oblačil. Trajnost igra zelo pomembno vlogo (88 odstotkov) samo na področju hrane. Kljub temu se devet od desetih ljudi pozanima, kako trajnosten je njihov novi hišni aparat, pred ali med nakupom, ugotavlja raziskava.

Ta je pokazala tudi, da je več kot tri četrtine Slovencev pripravljenih plačati več za trajnostne hišne aparate, če bo ta energijsko učinkovitejši in/ali proizveden na okolju prijaznejši način kot sicer enakovreden, a cenejši model. Pri tem se Slovenija v primerjavi med državami uvršča na vodilna mesta. Več so najmanj pripravljeni plačati nizozemski anketiranci (61 odstotkov), najbolj pa italijanski (82 odstotkov).

Raziskava je opozorila, da še vedno obstaja veliko prostora za izboljšave na področju učinkovite rabe hišnih aparatov. Pri tem izpostavlja pogostejšo uporabo programa eko, ki ga vsaj vsakič drugič uporablja 57 odstotkov slovenskih anketirancev, in uporabo celotne prostornine pralnega stroja, pri čemer skoraj vedno svoj pralni stroj napolni 51 odstotkov Slovencev.

STAkrog
Unsplash

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button