Življenjski slog

Tatuji 101: kako izbrati motiv tetovaže, ki ga ne boš obžaloval

Močno si želiš krasne telesne poslikave, ki jo ima večina tvojih prijateljev, nisi pa prepričan, kakšen tattoo si želiš. Ker je z izjemo uporabe laserskega odstranjevanja zadeva precej trajna, moraš dobro premisliti o motivu, ki bo s teboj ostal vse življenje. Preveri, kako se lotiti razmišljanja o tatuju.

Na spletu nenehno videvaš čudovite ravne linije in barvne umetnine, ki jih ustvarjajo tatu artisti. Prav tako se je za poslikavo telesa že odločilo nekaj tvojih prijateljev, ki jih posebej občuduješ v poletnih mesecih, ko razkrivamo malce več kože. Kako se je najboljše lotiti iskanja motiva, ki je primeren zate? Preveri, kako se lotiti razmišljanja o tem, kakšen tatu (in če sploh) boš izbral ti.

Razmisli, če si tetovažo zares želiš

Pred samim razmišljanjem o motivu je pomembno, da veš, če si tatu v resnici sploh želiš. Če razmišljaš o tetoviranju samo zato, ker ima tetivaže večina tvojih prijateljev, je morda bolje, da se odločiš za katero izmed drugih olepšav telesa. Na tej točki moraš razmišljati tudi o tem, da so tatuji na nekaterih delovnih mestih ponekod še vedno stigmatizirani. Na koncu pa si postavi še vprašanje: je tetovaža nekaj, kar bom na svojem telesu želel imeti čez 20 let?

Tattoo, motiv, tetoviranje, tetover, tattoo artist
Tatuji na določenih, preveč razkritih delih telesa so še vedno poznani kot “job killerji”.

Razmisli o samem motivu

Pri razmišljanju o motivu moraš razmišljati o velikosti, poziciji na telesu, barvah in sami vsebini. Če je to tvoj prvi tatu, izberi nekaj manjšega, da prvi obisk studia ne bo preveč boleč ali neprijeten.

Si želiš živih barv ali preprostih črnih linij? Vse to se moraš vprašati, ko razmišljaš o motivu. Lahko ga naključno zaslediš na spletu ali med brskanjem glede na svoje želje. Pri tem pa ne pozabi, da so objavljeni motivi delo tujih umetnikov, ki si kopiranja brez dovoljenja ne želijo. Najdene motive lahko uporabiš kot vzorec oz. primer, ki ga nato pokažeš tistemu, ki te bo tetoviral.

Motiv tetovaže naj predstavlja nekaj, kar ti je drago in blizu srcu. Ali pa tudi ne – pomembno je, da ti je všeč in da ga želiš imeti na svojem telesu. Ob tem razmisli tudi o poziciji, kjer bi motiv tatuja izgledal najboljše. Razmisli o več možnostih, tudi o tem pa lahko ideje na spletu. Če si bolj nežne narave in se bojiš, da bi te tetoviranje preveč bolelo, poglej tudi, kako se deli telesa razlikujejo glede na stopnjo bolečine.

Najdi tetoverja, vrednega zaupanja

Dober tetover oz. tatu artist je ključnega pomena pri načrtovanju poslikave. Predvsem od njega je odvisno, kako dobro bo tatu narisan in narejen, kako se bo staral in kakšno bo tveganje za morebitna vnetja. Ker si sveže tetovaže nihče ne želi v gnojnih mehurjih, dobro preveri od katerega umetnika lahko pričakuješ profesionalno izvedeno storitev.

Tattoo, motiv, tetoviranje, tetover, tattoo artist
Tetoverju lahko zadovoljstvo s storitvijo pokažeš tudi z napitnino.

To lahko narediš z raziskavo na spletu in s posvetovanjem s prijatelji in znanci, ki tatuje že imajo. Pri iskanju tetoverja pa razmišljaj tudi v smeri sloga svojega želenega motiva – vsak umetnik ima namreč svoj slog in dela “svojo stvar”.

Voilà – vse, kar zdaj potrebuješ, je termin

Ko si dorekel približen motiv tetovaže, velikost in mesto svojega bodočega tatuja in našel primernega tetoverja, je vse, kar potrebuješ, samo še termin. Tetoverja lahko vnaprej vprašaš tudi za okvirno ceno, da veš, koliko te bo tatu stal. Vse do zadnjega trenutka lahko še vedno spremeniš dizajn, zato naj ti ne bo hudo povedati, če si glede česarkoli negotov. Ne pozabi, da so tetoverji strokovnjaki, ki imajo enak interes kot ti – da bo končni izdelek kakovosten, “lastnik” pa zadovoljen.

 

Sara VOCOVNIK
Unsplash

 

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button