ZabavaZdravjeŽivljenjski slog

Seks kot vadba: koliko kalorij dejansko pokurimo med seksom?

Nov način kurjenja kalorij je tukaj! No, pravzaprav niti ni tako nov. Skratka, s seksom kurimo kalorije. Koliko? In kako jih lahko pokurimo še več?

Pozabi na tek, pilates ali HIIT vadbe – lahko seks poveča dnevno porabo kalorij? Čeprav se pri porabi kalorij seks zagotovo ne more primerjati s crossfitom in tekom, lahko pričakuješ, da boš med posteljnimi aktivnostmi pokuril kar nekaj kalorij.

Izračunajmo

V manjši študiji iz leta 2013, v kateri je sodelovalo 21 zdravih parov v zgodnjih dvajsetih letih, so raziskovalci ugotovili, da so moški med 24-minutnim seksom (vključno s predigro) v povprečju pokurili 101 kalorijo (4,2 kcal/min), ženske pa 69 kalorij (3,1 kcal/min). Udeleženci so med štirimi spolnimi odnosi nosili trakove za merjenje pokurjenih kalorij. Raziskovalci so tako prišli do zaključka, da seks do neke mere že lahko obravnavamo kot vadbo.

Videti je, da seks že lahko štejemo kot neke vrste vadbo.

Kako zvišati število porabljenih kalorij?

Želiš povečati število kalorij, ki jih pokuriš med seksom? Tukaj je nekaj nasvetov, kako to storiti:

  • Pojdi dlje: Okej, ta je očitna. Če želiš pokuri več kalorij, se s to (zmerno do visoko) intenzivno vadbo enostavno ukvarjaj dlje časa. Tudi pogosteje ne bo škodilo, vendar se najprej prepričaj, da se tvoj gym buddy s tem strinja.
  • Popolnoma se prešvicaj: Morda prižgita grelnik, ko se zavrtita pod odejo. Ko je bolj vroče in se znojiš, boš imel več koristi od rahlega pospeševanja izgorevanja kalorij (in seveda ne pozabi na hidracijo – navsezadnje gre za vadbo).
  • Mix it up: Če se zviješ v presto, poskusiš downward-facing doggy, ali pa nekaj stoječih položajev, bo to vadbo naredilo težjo in posledično pokurilo več kalorij.
Kot z vsako vadbo, lahko tudi pri seksu povečaš intenziteto in s tem pokuriš več kalorij.

Kakšni so še preostali pozitivni zdravstveni učinki?

Poleg tega, da se pri seksu počutiš čudovito, so njegove zdravstvene prednosti veliko boljše od tega, da z njim pokurimo nekaj kalorij:

  • Zdravo srce: Zdravo spolno življenje lahko pripomore k bolj zdravemu srcu. V študiji iz leta 2011 so raziskovalci ugotovili, da imajo moški, ki imajo spolne odnose vsaj dvakrat na teden, manjšo verjetnost, da bodo zboleli za srčnimi boleznimi (v primerjavi z moškimi, ki imajo spolne odnose enkrat na mesec).
  • Razbremenitev stresa: Po seksu se sprostita hormona dobrega počutja oksitocin in prolaktin. Ta dva hormona sta povezana z občutkoma sproščenosti in zadovoljstva.
  • Boljše spanje: Raziskave iz leta 2019 kažejo, da orgazem pred spanjem vodi k boljšemu spancu.
  • Močnejše medenično dno: Mišice medeničnega dna nudijo prepotrebno podporo mehurju, črevesju in maternici. Ko se med spolnim odnosom skrčijo, se nožnica, zadnjična odprtina in sečnica stisnejo in ti organi se dvignejo (kar pomaga pri telesnih procesih, kot je zdravo in enostavno uriniranje). Močno medenično dno lahko poskrbi tudi za še bolj prijeten občutek med seksom.
Poleg kurjenja kalorij pa ima seks tudi številne druge pozitivne zdravstvene učinke.

DOSTOP.si / MB
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button