Zdravje

Šmrk! Zakaj smo tako pogosto prehlajeni predvsem pozimi?

Medtem ko je za virusnimi boleznimi mogoče zboleti kadarkoli v letu, se zdi, da smo pozimi še posebej pogosto bolni. Največkrat zato obtožimo hladno vreme - za kaj pa gre v resnici?

Že tradicionalno so zime časi šmrkanja in prehladov. Prav tako se pred zimo nanjo pripravljamo z akcijami cepljenj proti gripi. Na faksu ali v službi je pozimi zahvaljujoč bolezni vedno več prostih sedežev kot v drugih letnih časih. In še bi lahko naštevali. Zakaj se prehladi in obolenja, kot je gripa, tako radi širijo predvsem pozimi?

Zagotovo je res, da smo s preživljanjem več časa v zaprtih prostorih bližje ostalim, s čimer se poveča tveganje za prenos bolezni. To pa je le eden izmed dejavnikov za vrtoglavo število zimskih bolezni.

Virusi se razumejo izredno dobro z nizkimi temperaturami

Maščobna obloga celic gripe se ob višjih temperaturah spremeni v tekočinsko stanje. Takrat je manj stabilna in prenosljiva. V hladnejših dneh pa lipidna membrana ostaja nedotaknjena, kar omogoča, da je virus močnejši in obstojnejši. Ko pride v stik z dihali, se obloga nato raztopi, in začne z okuževanjem svojega gostitelja.

To pa ni edini način, kako virusna obolenja veselo izkoriščajo zimski čas. Zima poleg nižjih temperatur prinese tudi manj vlage v zraku – tako v zaprtih prostorih kot zunaj. Manj vlage pa pomeni, da lahko virusi potujejo dlje, in dlje tudi ostajajo v zraku, brez da bi se vezali na molekule vode. Manj prezračevanja pa tako (poleg grozljivo slabega zraka) vodi tudi v pospešen razvoj trdovratnih mikrobov.

okna, prezračevanje
Vse dele leta bi morali skrbeti za redno prezračevanje notranjih prostorov.

Kaj pa fiziološki razlogi?

Povsem možno je, da hladno vreme vpliva na naš imunski sistem. Nedavna raziskava v The Journal of Allergy and Clinical Immunology je proučevala možnost, da bi imunska obramba v nosu postala manj učinkovita, ko temperature padajo. Ta in ostale študije pa za popolno potrjevanje tovrstnih domnev še potrebujejo dodatno raziskovanje.

Prav tako si strokovnjaki niso popolnoma enotni, če navaden prehlad kakorkoli vpliva na naš imunski sistem. Čeprav je možno, da nihanje telesne temperature vpliva na našo sposobnost boja proti boleznim, je malo verjetno, da bomo zboleli samo zato, če bomo zunaj z mokrimi lasmi ali če bomo v kratkih rokavih skočili po pošto.

mraz, zima, punca
Mnenja strokovnjakov okoli virusov se še vedno razhajajo na mnogih področjih.

Medtem ko zima res lahko poveča tveganje, da staknemo kaj neprijetnega, se moramo še vedno držati istih načel za ohranjanje zdravja. V vseh letnih časih s pogostim umivanjem rok manjšamo širjenje mikrobov. Prav tako je potrebno redno razkuževanje površin. Izogibajmo se tudi deljenju pribora in kozarcev z drugimi. In tako naprej – popolne osnove pač.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button