Zdravje

10 nasvetov, kako se pripraviti, da te letos ne preseneti še gripa

Pandemija koronavirusa je v polnem teku, zato si nihče ne želi, da ga letos doleti še gripa. Sezona gripe se običajno začne pozno jeseni, z vrhuncem januarja ali februarja. Lani smo v Sloveniji zabeležili 276 potrjenih primerov gripe, mnogi z lažjim potekom bolezni, pa se ne testirajo, zato točni podatki vseh obolelih niso na voljo.

Zate imamo zato nekaj univerzalnih nasvetov, s katerimi se boš zaščitil pred gripo, poskrbel pa boš tudi za manjšo možnost, da se okužiš s koronavirusom.

Cepi se!

Gripa je akutna virusna bolezen dihal, ki se izjemno hitro širi. Najbolj učinkovita zaščita pred boleznijo je cepljenje, ki se je že začelo in je letos brezplačno za vse. Imunost na gripo boš razvil šele po 7-14 dnevih, zato si vmes še vedno dovzeten za gripo.

Ohranjaj varnostno razdaljo

Z ohranjanjem distance boš ubil dve muhi na en mah: spoštoval boš ukrepe proti koronavirusu in hkrati poskrbel, da te ne doleti gripa.

Pokrij si nos in usta, ko kihaš ali kašljaš

Zadostovala bo že maska, če pa se slučajno znajdeš v situaciji brez nje, pa zakašljaj v komolec in si pokrija nos in usta.

Umivaj in razkužuj si roke

Še pogosteje si z milom umivaj roke. Predvsem po obisku stranišča, trgovine, če imaš opravka s kom, ki je zbolel in pravzaprav vedno, ko se dotikaš nerazkuženih površin. Izkoristi razkužila, ki jih najdeš praktično vsepovsod, in si hkrati roke še razkuži.

Izogibaj se dotikanju obraza

Ne glede na to, kako čiste so tvoje roke, bakterije prebivajo na površinah, ki se jih niti ne zavedamo. Zato se čim manj dotikaj obraza, če pa je to potrebno, pa uporabi čist robček.

Jej zdravo, redno telovadi in dovolj počivaj

S temi splošnimi navodili boš poskrbel, da ostaneš v formi in dobrega zdravja. Z dobrim imunskim sistemom se boš učinkovito zoperstavil gripi in koronavirusu.

gripe, gripi, gripo, roke, razkužuj, stres, cepljenje proti gripi, kako se lahko zaščitiš pred gripo, zaščita pred gripo, cepljenje, gripa
Najučinkovitejša zaščita pred gripo je cepljenje, ki je letos za vse državljane Republike Slovenije brezplačno.

Redno razkužuj površine, ki se jih pogosto dotikaš

Ne pozabi na razkuževanje domačih površin, še posebej mobilnega telefona, računalnika in drugih elektronskih naprav, ki jih redno uporabljaš. S tem boš zmanjšal tveganje za kontakt z škodljivimi virusi.

Sprosti se in preženi stres

Predvsem dolgotrajni stres lahko oslabi tvoj imunski sistem, zato najdi način, s katerim boš učinkovito pregnal stres. Preveri, na kakšne načine vse lahko to storiš.

Pij veliko vode

Dovolj popite vode poskrbi za dober imunski sistem. Če bi vseeno rad vmes spil tudi kaj drugega, se odloči za zdrav sok ali nesladkan čaj.

V velikem loku se izogni kajenju

Kadilci so bolj dojemljivi za okužbe, kot je gripa, saj lahko kajenje, ob tem, da slabo vpliva na imunski sistem, vpliva tudi na zgradbo dihalnih organov. Skušaj se izogniti cigaretam in kajenju vsaj v času gripe (in koronavirusa).

Gripa je ena izmed tistih bolezni, ki lahko poteka zelo blago, lahko pa zaradi nje pristaneš v bolnišnici. Večinoma jo ljudje prebolijo v 2 – 14 dneh, v redkih primerih pa se lahko razvije v pljučnico, ki traja dlje in je bolj nevarna. Zato spoštuj ukrepe, ki so predpisani za zaščito proti koronavirusu, saj se boš tako zaščitil tudi pred gripo.

 

DOSTOP.si / UJ
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button