FotoZdravje

Študentska krvodajalska akcija: ponovno lahko častiš pol litra

Še jutri bo potekala tradicionalna študentska krvodajalska akcija, ki se izvaja spomladi in jeseni. Danes je na Štuku kri darovalo okoli 90 študentov, jutri pa jo lahko daruješ še v UKC Maribor, od osme do štirinajste ure.

Častim pol litra je projekt Študentske organizacije Slovenije (ŠOS), ki se izvaja dvakrat na leto, spomladi in jeseni. Projekt tudi študente opomni, da lahko kri, ki jo darujemo, reši življenje. Prav tako ŠOS na tak način omogoči vsakemu študentu, da kri daruje z lahkoto – zagotovljen je prevoz in malica, ŠOUM pa študentom podari tudi darilce.

ŠOUM pred akcijo deli tudi letake in tako poskrbi, da študenti vedo več o krvodajalstvu. Če za krvodajalsko akcijo kljub temu nisi vedel, pa se lahko jutri (op.a.: v torek, 8. oktobra) med 8. in 14. uro oglasiš v Univerzitetnem kliničnem centru, na oddelku za transfuzijo.

Zakaj bi daroval kri?

“Častim pol litra”, ki lahko reši življenje. Potrebe po krvi so vedno velike, v Sloveniji povprečno potrebujemo 300 krvodajalcev na dan. Če te to ne motivira, pa si zapomni, da ti vzame le malo časa, prevoz in malica sta zagotovljena, prav tako pa boš prejel simbolično darilce.

Ob pogovorih s pogumnimi študenti, ki so na Štuku darovali kri, je bilo sicer občutno večje število “starih mačkov”. Vsi pridno darujejo kri vsak semester, razen, če jim časovno res ne znese. Kot je povedal Tomaž iz Fakultete za strojništvo Univerze v Mariboru (UM), se mu zdi darovanje krvi pomembno, zato se oglasi ali na Štuku ali pa v UKC-ju, kateri dan mu pač bolj ustreza. Veliko študentov se je tudi strinjalo, da dobijo ob darovanju krvi zares pozitiven občutek, da so storili nekaj dobrega.

častim pol litra, častim 1/2 litra, odvzem krvi, darovanje krvi, krvodajalstvo, štuk, šoum, šos, študentska organizacija slovenije, ukc maribor, društvo študentov medicine maribor, darovanje organov, darovanje organov in tkiv, darovanje organov po smrti, darovanje kostnega mozga, kostni mozeg, krvodajalstvo za študente, študentska krvodajalska, kje lahko kot študent darujem kri, darovanje kri študent, krvodajalska študent, častim kri  | Prijaviš se lahko tudi za darovanje kostnega mozga in organov po smrti.
častim pol litra, častim 1/2 litra, odvzem krvi, darovanje krvi, krvodajalstvo, štuk, šoum, šos, študentska organizacija slovenije, ukc maribor, društvo študentov medicine maribor, darovanje organov, darovanje organov in tkiv, darovanje organov po smrti, darovanje kostnega mozga, kostni mozeg, krvodajalstvo za študente, študentska krvodajalska, kje lahko kot študent darujem kri, darovanje kri študent, krvodajalska študent, častim kri| Poskrbljeno je tudi za okrepitev po odvzemu krvi.
častim pol litra, častim 1/2 litra, odvzem krvi, darovanje krvi, krvodajalstvo, štuk, šoum, šos, študentska organizacija slovenije, ukc maribor, društvo študentov medicine maribor, darovanje organov, darovanje organov in tkiv, darovanje organov po smrti, darovanje kostnega mozga, kostni mozeg, krvodajalstvo za študente, študentska krvodajalska, kje lahko kot študent darujem kri, darovanje kri študent, krvodajalska študent, častim kri | Prevozi so organizirani izpred fakultet, tako do Štuka, kot do UKC-ja.
| V prvem dnevu je kri darovalo okoli 90 študentov.

  Bruce je bilo sicer na krvodajalski akciji malce težje zaslediti, a so se nekateri prav tako opogumili in se odločili, da je krvodajalstvo pač preveč pomembno, da bi z njim odlašali. Takega mnenja sta tudi Linda in Laura iz Fakultete za zdravstvene vede UM, ki sta bili s svojo odločitvijo zadovoljni. Prav tako sta se odločili, da bosta krvodajalske akcije še naprej redno obiskovali.

  Kako poteka odvzem krvi?

  Postopek je enostaven. Če že veš, kdaj in kje poteka študentska krvodajalska akcija, jo obiščeš, izpolniš vprašalnik, podpišeš privolitev in se pogovoriš z zdravnikom. Če nisi prepričan, da ustrezaš vsem zahtevam, so podrobno zapisane tukaj.  Nato sedeš na stol, kjer ti bo sestra v približno petih minutkah vzela okoli 450 ml krvi. Kot vidiš, res ne gre za nič strašnega!

  V sodelovanju z Društvom Študentov medicine Maribor se lahko vpišeš še za darovanje kostnega mozga. Prav tako lahko pristopiš še k Rdečemu križu in izpolniš izjavo za darovanje organov in tkiv po smrti. Tudi ti postopki so enostavni, vse pa ti bo do potankosti razloženo. V tem primeru sicer ne pozabi na zdravstveno izkaznico.

  Če bi kri rad daroval, ampak je študentska krvodajalska akcija tega semestra že mimo in ne želiš čakati na pomlad, pa si vabljen, da se kadarkoli oglasiš na območnih enotah Zavoda RS za transfuzijsko medicino.

   

  Mojca KUPČIČ
  Patrik KOCIPER

  Mojca Kupčič

  Novinarka

  Sorodni članki

  Preberi še
  Close
  Back to top button