Življenjski slog

Moški povzročijo 89 odstotkov prometnih nesreč pod vplivom alkohola

V Ljubljani je ob 3. sezoni vseslovenske iniciative za manj voženj pod vplivom alkohola Heroji furajo v pižamah, ki jo izvaja Zavod VOZIM v sodelovanju z zavarovalnico Generali, Toyoto Slovenija in agencijo Luna \TBWA potekala konferenca.

Projekt Heroji furajo v pižamah v lokalnem okolju povezuje mlade, starše, učitelje, odločevalce in strokovnjake, da skupaj pridejo do konkretnih rešitev za preprečevanje voženj pod vplivom alkohola. Njihovo delo je v preteklem letu prepoznala tudi Evropska komisija in jih s podeljeno prestižno nagrado »Jacques Barrot Grand Prize« proglasila za najboljši projekt v Evropi na področju prometne varnosti v zadnjih štirih letih.

So ženske res boljše voznice? Dober voznik je tisti, ki je varen in predvsem za volan vedno sede trezen.

V 3. sezoni bodo glas prevzele ženske. Statistike namreč kažejo, da 89 odstotkov prometnih nesreč pod vplivom alkohola povzročijo moški. V lanskem letu je le 1 od 22 smrtnih žrtev prometnih nesreč zaradi alkohola povzročila ženska.

Obstaja tudi velika razlika pitja alkohola med spoloma. Moški pijejo več in pogosteje, pri mladostnikih pa so razlike nekolko manjše. 55 odstotkov moških vsaj enkrat na leto pije na način, s katerim tvega škodo. Ženske pa to počnejo v 30 odstotkih.

So ženske boljše voznice?

V preteklem tednu je bila na več mestih vidna trditev »Ženske so boljše voznice kot moški«, s čimer so želeli v javnosti spodbudili razpravo. S statistiko, ki stoji za trditvijo, naslavljajo prav vse voznike.

Dobri vozniki so tisti, ki so varni in predvsem za volan sedejo vedno trezni, s tem pa pokažejo svojo odgovornost zase in za druge udeležence v prometu. Skupaj z znanimi Slovenkami so zato ustvarili Koledar gole resnice, ki bo vsak dan opozarjal na problematiko vožnje pod vplivom alkohola in pozival k varnejšim cestam.

Postani heroj tudi ti

Hkrati pa še vedno pozivajo ljudi, da postanejo heroji, saj je heroj vsak, ki drugemu omogoči varen prevoz, četudi sredi noči in v pižami, predvsem pa vsak, ki nikoli ne sede za volan pod vplivom alkohola.

»Želimo preseči dejstvo, da je nekaj popitih kozarcev in nato sesti za volan še vedno kul dejanje, skoraj blagovna znamka. Naša skupna in zelo zahtevna naloga je, da skupaj spravimo alkohol iz cest ter ga naredimo manj družbeno sprejemljivega,« pravi David Razboršek, direktor Zavoda VOZIM.

S Heroji, ki furajo v pižamah, so v dveh sezonah dosegli skoraj 14.000 mladih na delavnicah, zabavah in drugih aktivnostih. Več kot 600 so tudi varno pripeljali na in z zabav. Z njimi sodeluje tudi več kot 20 občin, ki želijo poiskati konkretne rešitve.

 

 mlad.si
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button