Življenjski slog

Kdo boljše vozi? Raziskave kažejo, da ženske!

Ko gre na cesti kaj narobe, hitro slišimo "ziher je za volanom ženska". Če si tudi ti eden izmed tistih, ki meni, da so ženske slabe (ali vsaj slabše) voznice, naj ti povemo, da se znanost s tabo ne strinja. Preden naslednjič izustiš kaj podobnega, se ugrizni v jezik.

Od trenutka, ko je bilo ženskam dovoljeno sesti za volan, so pogoste seksistične opazke, ki izražajo nejevero v njihovo sposobnost vožnje. Znanstveni izsledki pa kažejo na to, da se v vožnji ženske odrežejo bolje, saj v povprečju vozijo varneje kot moški vozniki.

Upoštevanje cestnoprometnih predpisov in zbranost za volanom sta okvirčka, ki ju moramo “odkljukati” vsakič, ko se usedemo za volan. Kako na sposobnost vožnje vpliva spol voznika, pa so preverjali v raziskavi v Veliki Britaniji.

Ženske so boljše voznice!

Obravnavali so prekrške več kot 539.000 posameznikov iz Anglije in Walesa. Ti so v letu 2018 med vožnjo prekršili zakone na področju cestnoprometnih predpisov oz. bili pri tem ujeti. Kar 79 odstotkov teh kršilcev zakona je bilo moških. V razmerju 4:1 so bili moški slabši tudi pri upoštevanju cestnoprometnih predpisov.

Ženske, ženske voznice, sposobnost vožnje, voznice, moški vozniki, cestnoprometni predpisi, promet, vožnja
Kar 79 % obravnavanih ujetih kršilcev zakona je bilo moškega spola.

Za neprevidno vožnjo je bilo kaznovanih 1 odstotkov žensk, moških je bilo za isto stvar kaznovanih dvakrat več. Na področju vožnje pod vplivom alkohola in drugih prepovedanih substanc, je bila situacija podobno kot prej bolj naklonjena ženskam. Voznice, ki so vozile opite, so predstavljale le 1 odstotek vseh upoštevanih v raziskavi. Moški vozniki so zabeležili prekrške iste vrste v 5 odstotkih primerov.

Ženske posledično tudi boljše zavarovalniške stranke

Raziskava je obravnavala tudi to, kakšno je bilo razmerje tistih, ki so vložili zavarovalniške zahtevke. Upoštevani sta bili merilo o spolu in povezanost s situacijami v prometu. Za zahtevke, ki so bili v letu 2018 na obravnavanem območju vloženi več kot milijon krat (okoli 1,4 milijona), so bili dvakrat bolj pogosto kot ženske, krivi moški.

Prvi korak na poti boja proti stereotipom za volanom

Zgoraj navedene vrednosti dokazujejo, da so vsaj statistično ženske boljše voznice kot moški. S tem delno odgovarjajo na večno vprašanje, kdo boljše vozi. Naslednjič, ko bo nekdo obsojal obnašanje žensk na cesti, ga lahko opomniš na te podatke.

Ženske, ženske voznice, sposobnost vožnje, voznice, moški vozniki, cestnoprometni predpisi, promet, vožnja
Na koncu dneva je bolj kot spol v prometu pomembna varnost.

Kot udeleženec v prometu, pa naj bo to na kolesu ali v avtomobilu, pa nikoli ne smeš pozabiti na varnost, ki mora vselej biti na prvem mestu.

 

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button