Šport

Najpogostejše kolesarske napake: jih počneš tudi ti?

Jesen je čas, ko je kolo še lahko naše glavno prevozno sredstvo. Tako se izognemo onesnaževanju okolja in gneči na javnem prevozu. Na kaj pa moramo biti pri kolesarjenju pozorni? Ali veš, po kateri strani se lahko pelješ od faksa do Štuka? Glede na opaženo, tega marsikdo ne ve ...

Kolo je zelo praktično prevozno sredstvo, s katerim lahko prideš praktično kamorkoli v Mariboru. Nisi odvisen od javnega prevoza, prav tako pa lahko uživaš v svežem zraku in sončku, ki letos še vedno vztrajno greje naše dneve. Med vožnjo pa moraš biti kot udeleženec v prometu pozoren na cestnoprometna pravila in potencialne nevarnosti. Katere so najpogostejše kolesarske napake, ki se dogajajo na naših cestah, kolesarskih stezah, včasih pa celo na pločnikih?

Prometna pravila krši skoraj tri četrtine kolesarjev!

Glede na izsledke raziskave, ki jo je opravila Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa, prometna pravila krši skoraj tri četrtine kolesarjev. Preveri, katere so bile najpogostejše kršitve.

Vožnja v nasprotni smeri

Ena izmed najpogostejših napak je vožnja v nasprotni smeri. Ko voziš kolo, ga moraš voziti po kolesarskem pasu, kolesarski stezi ali kolesarski poti. Pri tem moraš upoštevati pravo smer. Glede na dovoljeno smer vožnje je pravilna stran desna. Enako velja v primeru dvosmernih kolesarskih stez, poti ali pasov. V primeru, kjer takih prometnih površin ni, lahko voziš ob desnem robu smernega vozišča, v smeri vožnje avtomobilov. Takrat bodi pozoren, da se ne znajdeš več kot en meter od roba vozišča.

Če voziš po napačni strani ceste ali kolesarske steze, te lahko doleti kazen v višini 40 evrov. Enaka kazen te lahko doleti tudi, če z roko pravočasno in jasno ne nakažeš spremembe smeri vožnje.

Vožnja po pločniku

Z vožnjo po pločniku ogrožaš pešce, ki hodijo po njem. Če ne uporabljaš površin, namenjenih kolesarjem, te to lahko stane globe v višini 40 evrov.

Kolo, kolesarjenje, Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa, prometna pravila, vožnja
Naj bodo tvoje vodilo pri izbiri vozne površine cestne oznake in ne lasten občutek.

Med vožnjo po peš coni pa moraš biti pozoren na pešce. Tam kolesarjenje sicer ni prepovedano, vendar je določena najvišja dovoljena hitrost vožnje. To je 5 km/h. Prilagoditi pa moraš tudi način vožnje, da ne ogrožaš ostalih kolesarjev in pešcev.

Prečkanje cestišča

Predpisana cestnoprometna pravila zapovedujejo, da cestišča na prehodu za pešce ne smeš prečkati na kolesu. Takrat moraš iz kolesa sestopiti in prehod prečkati tako, da kolo potiskaš ob sebi. Globa za nepravilno prečkanje znaša 40 evrov.

Uporaba mobilnega telefona in/ali slušalk

Uporaba kakršnihkoli pripomočkov, ki bi med vožnjo utegnili zmanjšati tvojo slušno ali vidno zaznavanje ter zmožnost obvladovanja vozila, je strogo prepovedana. Prihrani telefoniranje in poslušanje glasbe za druge priložnosti, saj si takih motenj kot kolesar preprosto ne moreš privoščiti. Tudi v tem primeru lahko dobiš kazen 40 evrov.

Kolo, kolesarjenje, Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa, prometna pravila, vožnja
Vsi klici in sporočila bodo nate počakala do trenutka, ko več ne boš na kolesu.

Vožnja pod vplivom alkohola

Čeprav se kolo po nekaj kozarčkih zdi kot primerna alternativa vožnji avta, temu nikakor ni tako. Na tej točki postane nevarnost za povzročitev nesreče prevelika, prav tako pa so izredno visoke predpisane kazni. Te so odvisne od stopnje alkohola v tvoji krvi, znašajo pa od 300 do 1200 evrov. Četudi naročiš taksi, se to tvoji denarnici in zdravju zagotovo bolj obrestuje kot vožnja po pitju alkohola.

Pozor tudi tukaj!

Pozoren moraš biti tudi na tehnično ustreznost svojega kolesa (ali imaš vso predpisano obvezno opremo?), uporabo luči, upoštevanje pravil prednosti in ustrezno prilagojeno hitrost. Če še nisi dopolnil 18 let, pa je zate obvezna uporaba čelade. Naj bodo kolesarske napake prej slučajna izjema, kot pravilo!

 

Sara VOCOVNIK
 Pexels

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button