Šport

Sodišče EU v dobrobit superligi: pravila Uefe in FIFE niso skladna z EU

Sodišče EU je v sodbi ugodilo pritožbi snovalcev t. i. superlige, da pravila krovnih zvez Uefe in Fife, ki od organizatorjev novih tekmovanj zahtevajo njuno predhodno odobritev, niso skladna s pravom unije. Podjetje, ki zastopa interese superlige, je razglasilo zmago v sodnem sporu, a Uefa izpostavlja, da sodba ne predstavlja potrditve superlige.

Sodišče EU je v tožbi pritrdilo argumentu superlige

“Pravila Fife in Uefe, ki od organizatorjev novih klubskih tekmovanj, kot je superliga, zahtevajo njuno predhodno odobritev ter prepovedujejo klubom in igralcem sodelovanje v teh tekmovanjih, so nezakonita. Pravila Fife in Uefe ne temeljijo na transparentnosti, objektivnosti, nediskriminatornosti in sorazmernosti,” je v povzetku sodbe zapisalo sodišče EU.

S tem je pritrdilo osrednji trditvi snovalcev superlige v tožbi, da sta krovni nogometni zvezi zlorabili svoj monopolni položaj pri preprečevanju nastanka novega tekmovanja. Sodba EU sicer pomeni le enega od korakov v sodnem sporu, saj se spor zdaj vrača na sodišče v Madridu, ki se je obrnilo na sodišče EU za tolmačenje prava EU.

Evropska nogometna zveza Uefa je v sporu vztrajala, da brani model odprtih tekmovanj, zasnovanih na športnih dosežkih in solidarnosti za vse nogometne deležnike, kar je tudi naloga krovne nogometne organizacije na stari celini. Izpostavila je, da je tudi cilj EU v sklopu evropskega modela športa zagotavljanje piramidalne strukture, ki temelji na športnih dosežkih in predpisuje solidarnost.

Argumentom Uefe je pred letom dni pritrdil tudi generalni pravobranilec sodišča EU. Čeprav sodišče mnenju pravobranilca pogosto sledi, temu tokrat ni bilo tako, saj je odločilo drugače v delu glede pravil krovnih zvez za predhodno odobritev novih tekmovanj.

Spornatudi oravila na pdoročju izrabe medijskih pravic

“Sodišče ugotavlja, da sta organizacija klubskih tekmovanj in izraba pripadajočih medijskih pravic zelo očitno gospodarski dejavnosti. Zato morata biti skladni s konkurenčnim pravom in spoštovati svobodo gibanja, četudi ima gospodarska izraba športnih dejavnosti nekatere posebne značilnost, med katere sodijo pooblastila krovnih zvez na področju nadzora in upravljanja ter pooblastila za sankcije,” je zapisalo sodišče.

Ob izvajanju svoje nadzorne funkcije morajo zveze pri ocenjevanju morebitnih konkurenčnih projektov spoštovati pravila, ki zagotavljajo transparentnost, objektivnost, nediskriminatornost in sorazmernost. “Pooblastila Fife in Uefe ne izpolnjujejo teh kriterijev,” so po zapisu v sporočilu za javnost še ugotovili sodniki.

Sporna so po mnenju sodišča EU tudi pravila krovnih zvez na področju izrabe medijskih pravic. “Ta so škodljiva za evropske nogometne klube, vsa podjetja na medijskem trgu in posledično tudi za potrošnike ter televizijske gledalce, saj jim preprečujejo možnost uživanja v novih in potencialno inovativnih ter zanimivih tekmovanjih.”

Sodišče EU se sicer ni spustilo v ocenjevanje, ali bi moral biti projekt superlige tudi odobren. “Sodišče je bilo zaprošeno za splošno oceno pravil Fife in Uefe in v svoji sodbi ni odločilo v primeru konkretnega projekta.”

Ali gre za prelomno točko v prihodnosti nogometa?

Da bi lahko šlo za prelomno sodbo, so v zadnjih dneh opozarjali številni pravni strokovnjaki. Odvetnik Jean-Louis Dupont, ki je znan kot zastopnik v slavnem primeru Bosman, je ocenil, da bi razsodba, ki bi dala prav snovalcem superlige, povzročila novo revolucijo v športu, saj bi Uefa izgubila monopol pri organizaciji tekmovanj.

Po objavi povzetka sodbe je zmago razglasilo podjetje, ki predstavlja interese snovalcev superlige. “Imamo pravico, da tekmujemo. Konec je z monopolom Uefe. Nogomet je svoboden,” je na družbenem omrežju X zapisal direktor podjetja A22 Bernd Reichart.

Kaj pravi Uefa?

V svoji izjavi je medtem Uefa izpostavila, da sodba ne predstavlja potrditve projekta superlige. “Namesto tega ugotavlja zgodovinsko nezadostnost na področju pravil za predhodno odobritev, kar pa predstavlja že zaznano tehnično vprašanje, za katero so bila junija 2022 tudi že sprejeti popravki. Uefa je prepričana v trdnost svojih novih pravil in v to, da ta spoštujejo vse predmetne evropske zakone in pravila.”

Kot so še dodali pri Uefi, bodo pred različnimi poskusi odcepitve še naprej branili model evropske nogometne piramide, ki so ga kot svojega potrdili tako nogometni deležniki kot tudi navijači.

Od 12 klubov, ki so ustanovili superligo, jih je po pritisku Uefe in nasprotovanju navijačev ter politikov devet v nekaj dneh odstopilo od projekta. Ostali so le Real Madrid, Barcelona in Juventus, ki še vedno zagovarjajo projekt.

Uefa medtem vztraja, da je snovalcem tega tekmovanja mar zgolj za lastne žepe in za rešitev težav, ki so si jih ustvarili s prekomernim trošenjem v preteklosti. V javnosti tudi drugi pomembni nogometni deležniki, predvsem organizacije navijačev in vplivno Združenje evropskih klubov (Eca) ostajajo trdno na strani Uefe, s katero so se pred letom dni dogovorili o spremembah lige prvakov, ki bodo stopile v veljavo z naslednjo sezono.

Skupaj so tako po objavi povzetka sodbe skupno izjavo podali Uefa, Fifa, Eca, Združenje evropskih lig, sindikat Fifpro Europe, Združenje evropskih nogometnih navijačev in vodstvo španske La Lige. “V Evropi ni prostora za kakršno koli ‘superligo’. Športni dosežki so tisti, ki štejejo. Nogomet je za vse. Naj bo tudi odprt za vse,” so zapisali.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button