KulturaZabava

Prihaja Festival Lent 2023, letos z legendami in 35. Folkartom

Festival Lent znova prižiga svoje reflektorje. Da mesto zasije v svoji najlepši podobi. Da bodo ulice in trgi polni ljudi, dobrih vibracij in ustvarjalne energije. Da bo življenje utripalo pozno v noč. Da se bodo v snopih odrskih luči v eno zlile vse barve mavrice, pod njimi pa domača in tuja ustvarjalnost, žanri in izročila, jeziki in kulture. Da bomo skupaj in radostni stopili v poletje – kot to v počnemo že več kot tri desetletja, zaradi česar Maribor poznajo doma in prepoznajo v svetu.

Folkart slavi petintrideset

Letos bodo žarometi za Festival Lent prižgani od 23. junija do 1. julija. Med drugimi bodo obsijali jazzovske (super)zvezdnike: nigerijskega afrobeat saksofonista Seuna Kutija z legendarno zasedbo Egypt80, francoskega bobnarskega virtuoza Manuja Katcheja, funk velikana Freda Wesleya, zadnji festivalski večer pa afriško zvezdnico in dobitnico nagade Grammy Dobet Gnahoré. Na velikem odru bodo osvetlili vroče Joker Out, Klemna Slakonjo z Medium Rare Bandom in Rock OperoQueen Symphony z nepozabnimi uspešnicami Freddyja Mercuryja v izvedbi simfoničnega orkestra, solistov in zbora. Pod njimi bodo znova zablesteli Indexi, sarajevske rockovske legende, ki se jim bodo na skupnem odru pridružili tudi velikani Halid Bešlić, Branko Đurić – Đuro, Boris Novković, Dado Topić, Nermin Puškar, Vlado Kalember in Zoran Predin.

Ko smo že pri legendah, je seveda treba omeniti še slovenske: Vlada Kreslina, Janeza Bončino in Tomaža Domicelja. Pridevnik legendarni lahko mirno uporabimo tudi za Tržaški partizanski zbor Pinka Tomažiča, ki letos praznuje petdeseti jubilej, v isti sapi pa je še kako na mestu omeniti tudi Folkart, ki slavi petintridesetega. Tudi zato bodo ljubitelji folklore letos deležni še posebej skrbno izbranega programa vrhunskih skupin. Te prihajajo iz Bolgarije, Češke, Indonezije, Kitajske, Srbije, Zimbabveja in Slovenije.

Na Minoritih bo pod pisanimi lučmi zažarel magični kralj sodobnega sevdaha Božo Vrećo. Spet pa bodo zasijale tudi stotine nasmejanih obrazov. Na programu sta kar dve komedijski uspešnici, in sicer Vročica in Boeing Boeing ter (ja, spet smo pri legendah) večno razprodani Tadej Toš.

folkart, festival lent
Folkart bo letos dopolnil 35 let!

Klasika v Unionski, mladi na KMŠ odru, intimni koncerti v Sodnem stolpu

Sodni stolp med drugim ponuja prinaša nastope Jureta Ivanušiča, Severe Gjurin in Roberta Petana, prihajajoča generacija slovenske glasbena produkcija bo svojo pot pod žaromete našla na Odru KMŠ, glasba pa bo po zaslugi cikla Pozor! Muzika na cesti odzvanjala tudi na Grajskem trgu.

Ljubitelji klasike bodo svoje zavetje našli v Dvorani Union, kjer bosta med drugimi nastopila tudi Adam in Nejc Kamplet, Jazz Podij, platforma, ki reflektorske luči usmerja na domače izvajalce, pa letos podpisuje violončelist, bobnar in skladatelji Kristijan Krajnčan.

V Vetrinjskem dvoru za nasmejane obraze že tradicionalno skrbijo mojstri stand up komedije. Tudi letos je zasedba mednarodna: ob domačih Simonu Šerbinku, Bandi, Štirih mušketirjih, Perica in Robi šovu ter tudi tokrat dobrodelnih Autsajderjih bodo tu še gosti iz Srbije, Hrvaške in Makedonije, pa tudi Dve Angležinji.

Jurčkov – Večerov oder se seli na Glavni trg!

Tradicionalno najbolj žurerski oder, Jurčkov – Večerov oder, ki se je moral zaradi obnove Lenta preseliti na Glavni trg, med domačimi aduti, kot so Avtomobili, Ana Pupendan, Janez Bončina, Tomaž Domicelj, Saša Olenjuk, Čedahuči in Lilith Cage, ponuja tudi nastop ganske zvezdnice Wiyaale in irskim poskočnicam zapisane madžarske žurerje Firkin.

Otroški program bo z naborom dramskih in lutkovnih predstav, plesa in pravljic najmlajše Lentarje privabil v Vetrinjski dvor. Zanje, pa tudi za njihove starše, babice in dedke, pa bo odlično poskrbel tudi Art Kamp, praznik ustvarjalnosti, radovednosti in naravoljubja, ki je svoj prostor, kot pritiče Zero waste festivalu, dobil v Mestnem parku.

Tudi letos Festival Lent pod svojim okriljem gosti celo vrsto programov nevladnih organizacij. Ob tradicionalnih Odprtih dvoriščih ter festivalih Stoptriku in DukuDoc velja omeniti novo kulturno stičišče – Obrat, ki ponuja poklon pionirju slovenskega umetniškega aktivizma, Marku Breclju.

Piše se leto & Leopold I.

V okviru ponudbe Festivala Lent pa je seveda tudi tradicionalni koncert Piše se leto, letos obarvan rapersko in – zvezdniško! Ob domačih rap matadorjih Tekochee Kru ter Leopold I. in Drügi prinaša nastop ene ta hip najbolj iskanih gostij svetovnih festivalskih odrov – ukrajinske rap senzacije Alyona Alyona.

PS: Na Piše se leto lahko greš s svojo študentsko oz. dijaško izkaznico kar 10 evrov ceneje!

Narodni dom / Festival Lent
Marko Pigac

Sorodni članki

Back to top button