Kultura

J.K. Rowling na spletu objavila otroško knjigo The Ickabog

The Ickabog Rowlingovina prva knjiga za otroke po knjigah o Harryju Potterju. Od torka jo objavlja po poglavjih, na voljo je brezplačno. Knjigo je namenila otrokom v času zaustavljenega javnega življenja zaradi pandemije novega koronavirusa.

Zgodba knjige The Ickabog je po pisanju spletnega portala The Guardian postavljena v izmišljeno deželo, ki ni povezana z nobenim od avtoričinih prejšnjih del. Izšla bo v 34 poglavjih, vsak dan bo dodano eno. Novembra bo nato izšla še v obliki knjige, elektronske knjige in zvočnice. Pri čemer pa bo avtorica tantieme namenila za projekte za pomoč skupinam, ki jih je prizadela pandemija.

Pisateljica je The Ickabog opisala kot “zgodbo o poštenosti in zlorabi oblasti”. Napisala jo je že pred dobrim desetletjem. Poudarja, da ni mišljena, da se bere kot odziv na aktualno dogajanje v svetu. “Teme so brezčasne in se lahko nanašajo na katerokoli obdobje in katerokoli državo,” je poudarila.

The Ickabog je celo desetletje čakal na podstrešju

J.K. Rowling je sicer v preteklosti že omenjala to delo, leta 2009 ga je opisala kot “politično pravljico … za nekoliko mlajše otroke”. V torek pa je povedala, da je The Ickabog napisala medtem, ko je pisala knjige o Harryju Potterju. Prvotno je The Ickabog nameravala izdati po zadnji knjigi iz serije o Harryju Potterju. Namesto tega se je lotila pisanja romanov za odrasle. Med njimi romana Nadomestne volitve in Klic kukavice, slednjega je objavila pod psevdonimom Robert Galbraith. Kot je pojasnila, se je tedaj odločila, da se za nekaj časa odmakne od knjig za otroke. Zato je osnutek knjige The Ickabog pospravila na podstrešje.

Sčasoma pa je o The Ickabog začela razmišljati kot o zgodbi, ki je pripadala njenima mlajšima otrokoma. Prebirala jima jo je zvečer. Pred nekaj tedni se ji je tako porodila ideja, da bi delo za otroke brezplačno objavila v času novih življenjskih razmer.

Njena zdaj že najstniška otroka sta bila navdušena, zato so s podstrešja prinesli močno zaprašeno škatlo. “Zadnje tedne sem se potopila v izmišljeni svet, za katerega sem mislila, da ga ne bom nikoli več zapustila,” je pisateljičine besede povzel The Guardian.

“Ko sem končevala knjigo, sem jo začela ob večerih znova prebirati svoji družini. To je bila ena najbolj izjemnih izkušenj, odkar pišem, saj sta mi prva bralca tudi povedala, česa se spominjata iz otroštva,” je zapisala na svoji spletni strani, na kateri lahko prebirate že objavljena poglavja.

Pisateljica mlade bralce tudi naproša, naj ji pošljejo svoje ilustracije, pri čemer bodo najboljše vključene v tiskano izdajo knjige, še poroča The Guardian.

 

 STA
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button