Kultura

Ta veseli dan kulture: 3. decembra obišči brezplačne kulturne vsebine

3. decembra 2000 je ministrstvo za kulturo ob dvestoletnici rojstva Franceta Prešerna ustanovilo Ta veseli dan kulture. Od takrat kulturne ustanove vsako leto pripravijo brezplačne vsebine za svoje obiskovalce.

Kultura v letu 2020 je bila okrnjena na vseh področjih

Pandemija koronavirusa je v zadnjih dveh letih vplivala praktično na vsa področja naših življenj, še posebej pa je okrnila kulturo. Skoraj 98 odstotkov kulturnih ustanov je leta 2020 delovalo okrnjeno, zato je okrog 71 odstotkov teh ustanov poiskalo druge oblike kulturnih dejavnosti. V letu 2020 je bilo 55 odstotkov manj prireditev na odrih (“le” nekaj več kot 11 tisoč) kot v letu 2019. Je pa skoraj 4 tisoč prireditev potekalo virtualno.

Kulturne prireditve je v letu 2020 obiskalo dve tretjini manj obiskovalcev kot leto poprej (1,49 milijona). Manj je bilo tudi festivalov, za približno 27 odstotkov. Na 174 festivalih se je zvrstilo 2 129 različnih prireditev, kar je za polovico manj kot v 2019.

V muzejih in galerijah je bilo na voljo 893 razstav, kar je nekaj več kot tretjina manj kot v 2019. Razstave je obiskalo nekaj manj kot milijon obiskovalcev, od tega je bilo kar 84 odstotkov domačih obiskovalcev. Za primerjavo: v letu 2019 je razstave obiskalo skoraj 3 milijone ljudi. Več kot 269 tisoč uporabljenih vstopnic je bilo brezplačnih. Na voljo je bilo tudi 185 virtualnih razstav.

Kljub okrnjenemu delovanju pa je kultura v BDP prispevala 1,0 odstotka. Vsak slovenec je za kulturne prireditve v 2020 porabil povprečno 177 evrov.

Ta veseli dan kulture te vabi na dogodke po vsej državi

3. decembra te muzeji, gledališča, razstave, umetniški in drugi kulturni dogodki vabijo, da jih obiščeš in ogledaš. Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije je na enem mestu zbral kulturne dogodke, ki po Sloveniji potekajo v sklopu praznika Ta veseli dan kulture. Razvrstiš jih lahko po različnih kriterijih in najdeš tistega, ki ti bo pisan na kožo.

Uredništvo DOSTOP.si; SURS
gov.si

Sorodni članki

Back to top button