Kultura

Šesto leto zapored te na filmske večere vabi Letni kino Minoriti

Letni kino Minoriti vabi šesto leto zapored na filmske projekcije na prostem v avditoriju Lutkovnega gledališča Maribor (LGM). Od 9. julija do 20. avgusta se bo ob sobotah in sredah ob 21. uri zvrstilo skupno 13 filmskih večerov.

Po dveh letih omejitev in okrnjenega programa se Letni kino Minoriti vrača v ustaljeni programski obliki. Po besedah direktorice LGM Katarine Klančnik Kocutar je kino v svojih prvih treh letih večkrat razprodal avditorij s 520 sedeži. “To je prekrasna vsebina za ta prečudoviti avditorij,” je dejala na današnji novinarski konferenci.

Letni kino Minoriti prirejata Društvo za razvoj filmske kulture Maribor in Klub KGB s številnimi partnerji. “Prepričan sem, da smo znova pripravili odličen program, nekakšen izbor najboljšega preteklega leta,” je povedal predstavnik omenjenega društva Rene Puhar. “Ob tem tako kot vedno posvečamo posebno pozornost slovenski filmski produkciji in prirejamo pogovore z avtorji in avtoricami,” je dodal.

Programski selektor je Žiga Brdnik, po besedah katerega bodo prikazana štiri odlična slovenska dela. Med njimi Orkester Matevža Luzarja in 2017 Gorana Vojnovića ter mednarodna koprodukcija Morena režiserke Antonete Alamat Kusijanović, pri kateri je tudi Slovenija odigrala pomembno vlogo.

Naslednji programski poudarek je borba za ohranitev okolja, ki jo med drugim prikazujeta dokumentarna filma Snežni leopard ter Ena za reko: Zgodba Save. “Vrhunec filmskega poletja pa bo gotovo jubilejna projekcija enega najboljših filmov vseh časov, Botra. V vzdušju čarobnih Minoritov bo sveža digitalno restavrirana kopija prikazana z novim mariborskim digitalnim projektorjem, gotovo nekaj posebnega,” je izpostavil.

Začne se že v soboto

Dogajanje se bo začelo v soboto z večerom slovenskih režiserk in režiserjev in filmom Inventura v režiji Darka Sinka, ki bo po projekciji tudi stopil pred mikrofon. Na programu so med drugim še francoska filmska meditacija na temo otroštva in izgube Mala mama režiserke Celine Sciamma, najboljši britanski film leta Belfast režiserja Kennetha Branagha ter romanca Sladičeva pica Paula Thomasa Andersona.

Kot običajno bodo celovečerni filmi pospremljeni s kratkimi predfilmi in predstavitvami partnerskih festivalov iz Maribora in širše regije. Pri tem sodelujejo mednarodni festival otroškega in mladinskega filma Enimation, Festival migrantskega filma, mednarodni filmski festival StopTrik, mednarodni festival dokumentarnega filma Dokudoc, festival Shots, feministični filmski festival Fefi, Grossmannov festival fantastičnega filma in vina ter mednarodni festival kratkega filma FeKK.

V primeru neugodnih vremenskih razmer bodo zagotovili nadomestne projekcije v nedeljo. Program filmskih projekcij lahko preveriš tukaj.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button