Kultura

60. obletnica KUD Študent: sprehod skozi bogato zgodovino

Na Trgu Leona Štuklja v Mariboru se je včeraj odvijala izjemna proslava ob 60. obletnici Kulturno umetniškega društva Študent. Dogodek je združil pretekle in aktualne člane društva ter pritegnil številne obiskovalce, ki so uživali v bogatem kulturnem programu. Proslava je bila pravi praznik kulture, plesa in petja.

Kulturno umetniško društvo Študent (KUD Študent) je že od ustanovitve leta 1964 eden izmed glavnih nosilcev slovenske kulture. Pod njegovim okriljem delujejo sekcije, ki so skozi desetletja pomembno prispevale k promociji slovenske glasbe in plesa doma in v tujini. Ti sekciji sta Akademski pevski zbor Maribor (APZ) in Akademska folklorna skupina Študent (AFS).

Akademski pevski zbor Maribor

APZ Maribor je 50 članski mešani zbor, sestavljen iz študentk in študentov Univerze v Mariboru. Pod umetniškim vodstvom skladateljice in zborovodkinje Tadeje Vulc zbor že vrsto let dosega vrhunske rezultate tako na domačih kot na mednarodnih tekmovanjih. Poleg visokih ocen na tekmovanjih se lahko pohvalijo tudi z izdanimi zgoščenkami in številnimi koncerti po svetu.

Zborovska zasedba pa ne povezuje le glasbe, temveč tudi krepi prijateljstva. “Čeprav spomini z leti bledijo, pa je nekaj, kar ne izgublja vrednosti; to so prijateljstva. Ta pa so se – vsaj v naši generaciji – s časom samo še poglobila in pozlatila,” dodaja Dušan Waldhütter.

KUD Študent, Maribor, Trg Leona Štuklja
Prvi se je predstavil APZ Boris Kraigher.

Akademska folklorna skupina Študent

AFS Študent je prepoznavna po predstavljanju plesov iz vseh slovenskih pokrajin. Včeraj smo na Trgu Leona Štuklja imeli priložnost videti nekaj takšnih plesov. Videli smo štajerske pustne plese, plese iz Rezije, plese Uskokov ter Florijanove in prekmurske plese. Vse to pa so predstavile skupine, ki so delovale v preteklosti, tako da smo imeli priložnost videti plesne generacije od samih začetkov KUD Študent. To bogato folklorno izročilo so člani AFS Študent ponesli že na številne festivale po svetu, od Kanade do Japonske, in si s tem pridobili tudi mednarodno priznanje.

KUD Študent, Maribor, Trg Leona Štuklja
Predstavili sta se otroška in mladinska folklorna skupina.

Pisana zgodovina KUD Študent

Dogodek na Trgu Leona Štuklja je bil prežet z energijo in ponosom. Predstavile so se tako pretekle kot aktualne skupine, kar je obiskovalcem omogočilo vpogled v bogato zgodovino in sedanjo ustvarjalnost društva. S pestrim programom, ki je vključeval zborovsko petje, folklorne plese in glasbene nastope, so člani KUD Študent prikazali širino in globino svojega dela. Obiskovalcem pa so prikazali sklenjen krog delovanja društva in dokazali, kot je izpostavil Uroš Jurgec: “Enkrat KUD-ovec, vedno KUD-ovec”.

KUD Študent, Maribor, Trg Leona Štuklja
Program je bil pester in bogat.

Priznanje ob jubileju

Na prireditvi je Inge Breznik, namestnica predsednice nadzornega sveta JSKD, društvu izročila  jubilejno srebrno priznanje. “Ob jubilejih se navadno srečamo še z razširjeno družino in to ste vi, dragi naši poslušalci. In na tem mestu se vam v imenu obeh sekcij iskreno zahvaljujem, za vsa ta leta, da nam stojite ob strani,” se zahvaljuje predsednik KUD Študent, Uroš Jurgec.

60. obletnica KUD Študent je bila prireditev, ki je izpostavila pomembnost ohranjanja in širjenja kulturne dediščine. S svojim delom in dosežki člani društva dokazujejo, da je kultura živa in močna ter da bo tudi v prihodnje igrala ključno vlogo.

Rebeka KRASNIĆ
Marcel VRBNJAK

Rebeka Krasnić

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button