GlasbaKultura

APZ Maribor z glasbeno izmenjavo in glasbo iz dveh bregov

APZ Maribor je v torkovem večeru pripravil glasbeno izmenjavo - koncert z dekliškim pevskim zborom iz Hamburga. Pevci obeh zborov so za publiko pripravili pester glasbeni repertorar.

Pevci in pevke APZ Maribor so v torkovem večeru v Kazinski dvorani SNG-ja pripravili pravcato glasbeno poslastico. Kot so med koncertom večkrat poudarili, so gostili glasbeno izmenjavo, in sicer Dekliški pevski zbor iz Hamburga. 

APZ Maribor vrtinčil domačo glasbo

APZ Maribor deluje že od leta 1964 pod okriljem Kulturno umetniško društvo Študent. Zbor predstavlja enega izmed temeljnih nosilcev študentske, mladinske in ljubiteljske kulture v Mariboru in je kulturni ambasador naše domovine v tujini. Pevci zbora so po večini študentje različnih fakultet, ki že vrsto let ustvarjajo kakovostno zborovsko glasbo. Zbor od leta 2012 vodi odlična skladateljica in zborovodkinja Tadeja Vulc.

APZ se v letošnji sezoni pripravlja na več koncertov in izvaja več projektov. V začetku poletja se odpravljajo na tekmovanje v sosednjo Avstrijo, sinočnji koncert pa je bil eden izmed projektnih delov sezone. Kot domačini so otvorili koncert in v svojem repertoarju predstavili nekaj tujih (sakralnih) in, kot se za gostitelje spodobi, domačih skladb.

Nad zborom so bili navdušeni tako gledalci, kot tudi gostje, pevke Dekliškega zbora iz Hamburga, ki so APZ-jevcem pozorno prisluhnile v osrčju dvorane in ob koncu njihovega nastopa za svoje gostitelje celo sprožile stoječe ovacije. 

APZ Maribor, Dekliški pevski zbor iz Hamburga, koncert, SNG
APZ-jevci so se na koncertu predstavili prvi.

Gostje večera: Dekliški pevski zbor iz Hamburga

Za APZ-jevci so oder zasedle pevke iz Hamburga. Zbor sta leta 2003 ustanovila Gesa Werhahn in Christoph Pillat. Zbor je eden najpomembnejših dekliških zborov v Nemčiji, ki ga sestavlja približno 200 pevk iz različnih starostnih skupin. Vsako leto se udeležujejo programov kulturnih izmenjav in koncertnih turnej po evropskih državah. Letos jih je pot zanesla v Slovenijo, kjer bodo pevke izvedle več koncertov po večjih slovenskih mestih.

Na odru Kazinske dvorane sicer ni stalo 200 pevk, pač pa okrog 50. Pa so pevke vseeno v popolnosti zapolnile celotno dvorano. Tako s svojimi glasovi kot tudi postavitvijo. V nekem trenutku se je celo zdelo, da so eno s publiko in poslušalci, tako blizu so nam bile.

S pestrim glasbenim repertoarjem in izvajanjem ljudskih skladb iz celega sveta so nas popeljale na glasbeno popotovanje. Z rezkimi zvoki irskih in skandinavskih zvokov so zarezale do kosti, ob muzikalskih vložkih pa smo se nasmejali njihovi simpatičnosti. Solze sreče in morda celo utrujenosti na licih deklet po zahtevnem programu so na koncu koncerta povedale svoje.

APZ Maribor, Dekliški pevski zbor iz Hamburga, koncert, SNG
Pevke so v popolnosti zavzele Kazinsko dvorano.

Slovenski jezik in skupen konec

Da so nas pevci in pevke APZ Maribor pozdravili v slovenskem jeziku, ni bilo presenetljivo. Da je spremna beseda tekla v domačem in angleškem jeziku tudi ne. Da pa so nas pevke iz Hamburga pozdravile in nagovorile v našem, lepem slovenskem jeziku, pa je naravnost pobožalo dušo in izvabilo nasmeh na lica. Ne samo pevke, tudi njihova dirigentka nas je nagovorila v slovenščini.

In kako končati čudovit koncert? Skupaj seveda. Združeni pevci in pevke obeh zborov so pod vodstvom obeh dirigentk najprej zapeli slovensko ljudsko Pa se sliš’, za konec večera pa je zazvenela še Brahmsova Guten Abend, gute Nacht.

Rebeka MIKŠA
Rebeka MIKŠA

Rebeka Mikša

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button