GlasbaKultura

APZ Maribor izrisal Zvočne skice

Ledeno ozračje cerkve sv. Janeza Boska v Mariboru je v četrtkovem večeru razgrel APZ Maribor. Pevci in pevke so pod taktirko dirigentke Tadeje Vulc pričarali čudovito glasbeno popotovanje. Naslovili so ga Zvočne skice in skozi večer predstavili prepletanje zvoka in slike.

Zvočne skice

Ob repertorju, ki jih je to jesen popeljal na mednarodno tekmovanje v Španijo, nam je APZ Maribor sinoči celovito predstavill prepletanje glasbe in slike.V pritajeni svetlobi in pričakovanju, ki bi ga lahko rezali z nožem je oder napolnilo ogromno število pevk in pevcev,  ki so s prvo skladbo med občinstvo najprej poslali luč.

Po dobrem ogrevanju smo se vedno bolj potapljali v bistvo koncerta. Kako se v glasbi kažejo skice? V resnici so v glasbi skice vselej prisotne, saj glasbo s pikami (ki predstavljajo note) zapisujemo v črte (ki predstavljajo notno črtovje).

APZ Maribor, Zvočne skice, Tadeja Vulc, zbor, Maribor, glasba
APZ Maribor je razgrel ledeno ozračje cerkve sv. Janeza Boska.

Pevci in pevke so predstavljali, kako lahko v glasbi prikažemo piko, črto in krivuljo. Predstavili so svoje interpretacije posameznih elementov in pri tem uporabljali svoje čudovite glasove, ki so jih spretno zlivali v celoto.

In ker smo dodobra zakorakali v praznični čas, so nas pevci in pevke APZ Maribor za konec pobožali še s praznično skladbo o zvezdah.

Iste skice, različen zvok

Zvočne skice si navadni smrtniki najlažje predstavljamo v podobi filma, ki na enostaven način združi oba elementa.

Tudi APZ Maribor se je lotil glasbene interpretacije kratkega filmčka. Pri tem je zborovodkinja, Tadeja Vulc, zbor razdelila v dve skupini: skupino deklet in skupino fantov. Z njimi je na vajah debatirala o zvoku in skicah, lastno interpretacijo pa je prepustila študentom. Študentje se o svojih zamislih, kako bodo kratek filmček na koncertu pospremili z zvokom niso smeli pogovarjati, zato je bila izvedba prisrčno koncertno presenečenje.

Isti filmček so dekleta pospremila na dodelan in čuten način, fantje pa na popolnoma drugačen, razigran in svoboden. Poslušalci pa smo lahko dvakrat spremljali povsem drugačno dojemanje obeh umetnosti.

APZ Maribor, zbor, Tadeja Vulc, pevci, pevke, študentje, Zvočne skice
Na koncertu smo lahko dvakrat spremljali isti filmček ob dveh različnih zvočnih spremljavah.

APZ Maribor

Akademski pevski zbor Maribor velja za enega izmed temeljnih nosilcev študentske, mladinske in ljubiteljske kulture v Mariboru. Pevci, po večini študentje različnih fakultet, že več let skrbijo za ustvarjanje vrhunske zborovske glasbe.

Deluje že od leta 1964 pod okriljem Kulturno umetniškega društva Študent Maribor. Od leta 2012 zbor vodi skladateljica in zborovodkinja Tadeja Vulc. Zbor uspešno deluje na mednarodnih tekmovanjih in festivalih doma ter v tujini. Vsako sezono pa nam postrežejo tudi s samostojnimi koncerti in sodelovanju pri različnih projektih.

Rebeka MIKŠA
Gašper ŠLAJNAR

Rebeka Mikša

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button