KulturaPotovanjeVideo

O Severni Koreji na domačem dvorišču

V hostlu Pekarna smo spoznavali skrivnosti življenja v eni najbolj izoliranih držav na svetu.

Klub mariborskih študentov in Popotniško združenje Slovenije sta pripravila ekskluziven voden pogovor z vladnima predstavnikoma iz Severne Koreje, ki sta se v Sloveniji mudila na protokolarnem obisku za krepitev dobrih odnosov med državama.

Demokratična ljudska republika Koreja ali Severna Koreja, kot jo pogosteje imenujemo, je 25 milijonska socialistična republika, ki zaseda severno polovico korejskega polotoka. Državo skozi poročanja zahodnih medijev večinoma povezujemo z diktatorskim voditeljem, velikim pomanjkanjem, izdelovanjem jedrskega orožja in omejeno svobodo. Tokrat pa smo imeli edinstveno priložnost spoznati tudi druge plati iz perspektive nekoga, ki živi v zadnja leta vse manj zaprti Severni Koreji.

Pogovor z Ryu Kyong Ilom, direktorjem evropskega oddelka Komiteja za kulturno sodelovanje s tujino Severne Koreje.

V hostlu Pekarna sta s predstavnico Kluba mariborskih študentov za mizo sedla Ryu Kyong Il, direktor evropskega oddelka Komiteja za kulturno sodelovanje s tujino Severne Koreje in Hong Chol Hak, ki je med drugim skrbnik potomke najstarejše trte v centralnem botaničnem vrtu v Pjongjangu. Potomko najstarejše trte je lani avgusta v Pjongjanju in Seoulu zasadilo Združenje slovensko-korejskega prijateljstva in služi kot simbol želje po sodelovanju in miru. Severnokorejska gosta sta se med obiskom udeležila slovesne trgatve Stare trte v Mariboru, kjer je bil prisoten tudi predstavnik iz Južne Koreje. Za organizacijo obiska je med drugim zaslužen direktor Popotniškega združenja Slovenije Igor Jurišič, ki je vodil projekt zasaditve Stare trte v Severni in Južni Koreji.

Predsednik Popotniškega združenja Slovenije Igor Jurišič je dodal nekaj informacij o možnostih potovanja v Severno Korejo.

V pogovoru, ki je potekal v angleščini, je Ryu Kyong Il povedal, da je njegova vloga grajenje odnosov z evropskimi državami. Na obisk je prišel z namenom sklepanja prijateljskih vezi, udeležbe na uradnih funkcijah in tudi sprostitve. O Sloveniji in Mariboru je izrazil izredno pozitivno mnenje in posebej izpostavil hrano, pijačo in občutek, da se med seboj vsi poznajo. Njegovo delo zajema tudi organizacijo izletov, ogledov in raznih dogodkov za tuje turiste v Severni Koreji. Med drugim je igral ključno vlogo tudi v pripravi svetovno odmevnega koncerta slovenske skupine Laibach v severnokorejski prestolnici.

Glavnina pogovora se je vrtela okoli običajnega dneva prebivalca Severne Koreje. Svoj povprečen dan je Ryu Kyong Il opisal tako, da se zjutraj z avtobusom pelje v službo, kjer preživi 8 ur, nato pa s kolegi spije pivo in preostanek dneva preživi z družino. Izpostavil je še priljubljenost športa med severnokorejsko populacijo, kot glavni način preživljanja prostega časa. Povsod, kjer se zbirajo ljudje, je moč videti športno igro. Najbolj popularni športi so nogomet, odbojka in namizni tenis. Slednjega med premori igrajo tudi s sodelavci v službi. Dotaknil se je tudi izobraževalnega sistema, podrobneje pa ga je za Dostop.si po koncu uradnega dela opisal Hong Chol Hak.

Zanimiva debata je pritegnila pozornost udeležencev.

Razložil je, da gredo otroci skozi pet let osnovnega in na to šest let sekundarnega šolanja, ki je obvezno. Kasneje imajo možnost študija na univerzi, za kar je potrebno opraviti sprejemni izpit. Izobraževalni sistem je v celoti brezplačen, že od osnovne šole dalje pa se učijo tudi tuje jezike. Najpogostejša izbira tujega jezika je angleščina, sledijo pa jeziki sosednjih držav kot so Kitajska, Rusija in Japonska. Severnokorejski študenti tujih jezikov naj bi bili zelo uspešni in redno posegali po najvišjih mestih na jezikovnih olimpijadah. Tisti, ki ne nadaljujejo šolanja na univerzi se običajno zaposlijo in se imajo možnost dodatno strokovno izobraževati ob delu. Za vse pa je obvezno služenje vojaškega roka, ki lahko traja do 10 let. Mladi so zelo povezani s svojimi starši in pogosto živijo doma dokler se ne poročijo in poiščejo svoj dom.

Udeleženci so pokazali veliko zanimanja.

Ryu Kyong Il je spregovoril o tem kako se v zadnjem obdobju v državi vse več posvečajo gospodarstvu in kvaliteti življenja ter gradijo mednarodne odnose in kulturno izmenjavo s tujimi državami. Govoril je tudi o močni želji po unifikaciji obeh Korej in prepričanju, da se bo ta v prihodnosti realizirala skozi prehodno federalno obliko v kateri bosta obe državi obdržali svoj trenutni politični sistem.

Večkrat je poudaril, da želijo čim več tujih obiskovalcev s katerimi želijo deliti svojo kulturo. Vabijo pa tudi številne tuje umetnike in glasbenike, da lahko tudi Severnokorejci izkusijo tujo kulturo, namreč medsebojna kulturna izmenjava je po besedah Ryu Kyong Ila podlaga za dobre mednarodne odnose. Igor Jurišič, ki je že večkrat obiskal Severno Korejo, je dodal še nekaj informacij o možnostih potovanja. Omenil je moderno smučarsko letovišče in opozoril, da se je potrebno za večje dogodke, kot so predstave na največjem stadionu na svetu Rungrado, predhodno najaviti in upoštevati protokol.

Hong Chol Hak je z nami podrobneje spregovoril o izobraževanju v Severni Koreji.

Severnokorejska gosta sta za konec poslušalcem podarila nekaj knjig in prospektov z dodatnimi informacijami o Severni Koreji in še enkrat povabila na obisk. Udeleženci so pokazali veliko zanimanje o tej slabo poznani državi in razvila se je prijetna debata. Zanimiv pogovor je verjetno marsikoga prepričal, da začne načrtovati izlet na Korejski polotok.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGVid JERČIČ
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780Vid JERČIČ
https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGMiha Horvat

Oceni članek

Hvala!

User Rating: Be the first one !

Sorodni članki

Back to top button