NovicePotovanje

Slovenski paviljon je na Expu obiskalo že več kot 370 tisoč ljudi

V prvih treh mesecih svetovne razstave Expo v Dubaju je slovenski paviljon obiskalo preko 370.000 obiskovalcev. Največ, skoraj pol milijona, jih je bilo 2. decembra, na nacionalni dan Združenih arabskih emiratov. Decembra je paviljon gostil več kot 40 poslovnih dogodkov, tri poslovne in dve regijski delegaciji ter 14 gostujočih slovenskih podjetij.

Na 50. obletnico združitve nekdanjih sedmih ločenih emiratov v enotno državo, ki se od tedaj imenuje Združeni arabski emirati, so gostitelji omogočili brezplačen obisk Expa 2020. To je izkoristilo ogromno ljudi. Pol stoletja državnosti so gostitelji obeležili z več slovesnostmi, na katerih je sodelovala tudi Slovenija. S svojo zastavo je bila prisotna tudi v protokolarnem mimohodu zastav vseh udeleženk tokratne svetovne razstave.

Dogajanje v paviljonu je bilo decembra znova pestro. V ospredju je bila predstavitev alpske turistične makroregije, ki jo je pripravila Slovenska turistična organizacija. Izpostavljena tematika slovenskega paviljona v decembru sta bili sicer digitalizacija in umetna inteligenca.

Slovenski paviljon je gostil predavanje slovenske gradbene inženirke Julije Gruden, ki je zadnjih sedem let sodelovala pri gradnji celotnega prizorišča Expa 2020. Z obiskovalci je delila svojo izkušnjo pri gradnji slovenskega paviljona in tehnične izzive, posebnosti ter umeščanje lesa kot gradbenega materiala v arabski prostor.

Posebno poglavje dogajanja na slovenskem paviljonu pa je bilo decembra posvečeno tudi 30. obletnici slovenske samostojnosti. Spirit Slovenija je skupaj z veleposlaništvom Republike Slovenije v Abu Dabiju organiziral večer, posvečen slovenski skupnosti, ki živi v Združeni arabskih emiratih.

V januarju bo paviljon gostil rekordnih 10 delegacij – poslovnih in regijskih – ter 32 slovenskih podjetij. Po trenutno potrjenih sodelovanjih bo slovenski paviljon v šestih mesecih trajanja svetovne razstave dom najmanj 21 poslovnim delegacijam ter skupno več kot 350 podjetjem, ki so del krajših ali obsežnejših predstavitev.

STA krog
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button