BivanjePotovanjeŠtudentski vodnik

Mariborski študentski vodnik: katera parkirišča so blizu mojega faksa?

Po Mariboru lahko najdeš številna parkirišča, ki so razpršena na obeh koncih Drave. Preveri, katero je najbližje tvoji fakulteti in ali te bo udarilo po denarnici.

Novo študijsko leto se pričenja, z njim pa ena izmed najbolj nepričakovanih preizkušenj, ki te lahko doleti v času študija – kam parkirati avto? Ali, še boljše, kam brezplačno parkirati avto? Če si nekdo, ki se vozi vsako jutro, ali pa nekdo, ki pride s svojim avtomobilom v ponedeljek in se vrne v petek, te zdaj ne rabi več skrbeti, kje se v Mariboru nahajajo parkirišča. V tem članku smo jih namreč zbrali na enem mestu.

Trojica fakultet brez skrbi. Ali pač?

Če je kje najlažje najti parkirno mesto, je to pri trojici fakultet, ki se nahajajo v isti stavbi na Koroški cesti: Filozofski, Pedagoški in Fakulteti za naravoslovje in matematiko. Tam se namreč od Lidla pa vse do Doma 15 nahajajo brezplačna parkirna mesta. A kaj, ko so vedno polna! Če ti uspe priti v nedeljo popoldne, lahko še ujameš kakšno, drugače pa si prepuščen na milost in nemilost delovne končnice.

Malo naprej, pod Koroškim mostom, se prav tako nahajajo dodatna parkirna mesta. Z letošnjimi spremembami, ki jih je glede parkiranja uvedla občina, so ta postala plačljiva. Prostih mest je sicer precej, vendar boš moral za celodnevno parkiranje pogledati precej globoko v svojo denarnico. Obstaja tudi majhna možnost, da Lidl nima spuščene zapornice, tako da lahko avto tam pustiš brez skrbi. V kolikor je spuščena, je parkirno mesto brezplčano zgolj dve uri.

Parkirišče pod Koroškim mostom je z letošnjimi spremembami postalo plačljivo.

Center mesta predstavlja svoje izzive

Parkiranje pri FERI-ju in fakultetah znotraj stavbe Tehniških fakultet na Smetanovi ulici, ki so locirane že skoraj v samem središču, je še večji izziv. Na Slomškovem trgu, Lentu in pri Pristanu lahko poskusiš svojo srečo, vendar so tam parkirna mesta plačljiva. V zakup je treba vzeti tudi dejstvo, da je Lent še vedno pod gradbenimi deli, kar še dodatno zmanjša možnost parkiranja. Plačljiva so postala tudi mesta vzdolž Smetanove ulice.

Na drugem koncu mestnega jedra pa sta v podobni godlji tudi Ekonomska in Pravna fakulteta. Parkirišča so namreč razpršena po Razlagovi ulici in Maistrovi ulici ob Mestnem parku, vendar so povečini plačljiva, razen če imaš res srečo. Je pa možnost tudi, da parkiraš v Garažni hiši Center. Na žalost tudi ta ni brezplačna.

Pred Tehniškimi fakultetami se nahaja mnogo parkirnih mest, vendar so ta plačljiva, zjutraj pa se prav tako lahko znajdeš sredi prostorske stiske.

Preko Drave vse do morja, ali pa vsaj do parkirnega mesta

Študenti Medicinske fakultete in Fakultete za zdravstvene vede lahko svoja parkirna mesta najdete ob UKC Maribor. Tam se nahaja Parkirna hiša Masarykova in številna druga parkirna mesta, razpršena okrog kliničnega centra, ki pa znajo biti dokaj polna. In seveda so povečini plačljiva. Mogoče pa imaš srečo in ujameš kakšno prosto mesto ob Hostlu Pekarna.

Študenti Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede, ki se morate vsak dan pripeljati v Hoče, imate zagotovljena svoja parkirna mesta ob fakulteti. Teh sicer ni veliko, se pa zaradi mnogih študentov redko napolnijo. Je pa mogoče avtomobil pustiti v relativni bližini, tudi blizu Pohorskega dvora.

Smetanova ulica ponuja številna prikrita parkirna mesta, ki pa so od letošnjega poletja plačljiva. Če ti sprehod ni odveč, si tam prav tako lahko najdeš svoje.

Študentski domovi in skriti kotički

Številni študentski domovi po Mariboru imajo svoja parkirišča, vendar so ta precej zasedena. Njihovo zasedenost lahko preveriš tukaj, kjer lahko preveriš tudi postopek, kako si zagotoviti svojega ter koliko ljudi pred teboj še čaka na svojo priložnost. Priložen je tudi cenik.

Mestna občina Maribor je z letošnjim letom uvedla številne spremembe glede parkiranja v našem mestu. To seveda študentom ne gre na roko, saj so cene mestnih parkirišč šle v astronomske višave. Vsaka zamujena minuta pa je s strani mestnega redarstva še dodatno kaznovana. Pred pričetkom študijskega leta je torej pomembno razmisliti o najbolj optimalni, najvarnejši in najcenejši opciji. Vse skupaj pa bo verjetno predstavljalo svojevrsten izziv.

Novinarke DOSTOP.si
Marina BAJIĆ, Unsplash

Rebeka Mikša

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button