KulskoŽivljenjski slog

Imamo tudi ljudje sezono parjenja?

Živali so pri razmnoževanju podrejene letnemu času, kaj pa mi?

Raziskave kažejo, da ljudje raje predajamo posteljnim užitkom v določenih mesecih. Lahko govorimo o sezoni parjenja ali vzrok tiči kje drugje?

Odmisli za trenutek zimski hlad in odpotuj v toplo pomlad. Dišeče cvetje, toplo sonce in dolgi sprehodi v naravo, ki ne minejo brez, da bi se od blizu srečal s kakšnim živalskim parom v akciji. Ob tem se hitro vprašamo, ali imamo tudi ljudje sezono parjenja?

Kaj o človeški sezoni parjenja menijo seksologi?

 

Sezone parjenja nimamo, ker smo plodni skozi vse leto

Ne, preprosto pravi filadelfijska seksologinja dr. Justine Shuey. Ne bodo se denimo aprila vsi ljudje nenadoma začeli razmnoževati. Ta želja ali potreba po seksu in razmnoževanju se razlikuje od osebe do osebe. Prikimava ji tudi dr. Megan Stubbs, seksologinja iz Michigana, ki razloži, da smo ljudje drugačni od živali prav v tem, da naš celoten namen življenja ni le reprodukcija. Če so pande primer vrste, ki ima za reprodukcijo na voljo le omejeno časovno okno, ko so ženske pripadnice vrste plodne in je v tem oknu njihov prvinski nagon razmnoževanje, pa so se ljudje sposobni razmnoževati skozi celo leto. Prave potrebe po hitenju v določenem časovnem obdobju tako nimamo. Ženske so plodne vsak mesec in zatorej je tudi želja, tudi če ne po otrocih, pa vsaj po seksu, vselej prisotna.

 

Največ seksa beležita zima in poletje

Več seksa povzročajo tudi viharji in podobno slabo vreme, ki nas sili, da ostajamo doma.

A vseeno je v nekaterih mesecih zaznati porast otrok, kar kaže na to, da se ljudje devet mesecev pred tem več »parimo«. Raziskava CDC je pred tremi leti odkrila, da je največ rojstev julija in avgusta – ljudje torej največ seksamo pozimi. A le tisti, ki ciljajo na otroke. Tisti del, ki seksa iz drugih razlogov, ki jih gotovo ni malo, je aktivnejši v drugih obdobjih.

Po opažanjih Stubbsove je velik porast seksa med pomladnimi počitnicami, poletjem in zahvalnim dnem, ugiba, da takrat ljudje nočejo biti vezani in so namesto tega nagnjeni k krajšim razmerjem. Medtem pa raziskava iz leta 2012 nakazuje, da sta zgodnje poletje zgodnja zima najbolj priljubljeni seks sezoni – takrat tudi Google zaznava več iskanj na temo prostitucije, pornografije in zmenkov. Porast je očiten tudi med naravnimi katastrofami, denimo orkani in viharji, ko so ljudje prisiljeni ostati doma.

Nismo pande, sezona za nova spoznanja je vedno odprta.

Torej – ne počuti se, kot da ni sezona, da bi spoznal koga novega. Nismo pande, zgodi se lahko kadarkoli, še zaključi Stubbsova.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGDOSTOP.si / KA
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button