ZdravjeŽivljenjski slog

Učinkovito hujšanje: dieta ali telovadba?

Razprave o tem, ali je hujšanje učinkovitejše s pomočjo diete ali telesne vadbe, so stare toliko, kot sama ideja hujšanja. Čeprav je telovadba nedvomno zdravju prijaznejši pristop, to še ne pomeni, da je najbolj učinkovit.

Nasprotno – če želiš zmanjšati svoje kilograme, je hujšanje najhitrejše s pomočjo pravilne prehrane.

Dieta učinkovitejša od telovadbe

V primerjavi z ljudmi, ki so maščobe in kalorije kurili le v telovadnici, so ljudje, ki so z namenom hujašanja le spremenili svojo dieto, izgubili več telesne teže. To je razvidno iz raziskave, sprva objavljene v reviji Systematic Reviews. Sorodna študija v reviji PeerJ pa ugotavlja, da so ljudje, ki so dnevno vsaj 30 minut namenili telesni aktivnosti, pridobili več teže, kot tisti, ki se s telovadno niso ukvarjali.

Hujšanje, dieta, telovadba, vadba, fitnes, kalorije
Najučinkovitejši način za hujšanje ostaja zmanjšanje kaloričnega vnosa.

Vse kaže, da telovadba ni čudežni stroj za hujšanje – kalorijam se je lažje izogniti kot jih izgorevati. V telovadnici bi morali preživeti nekaj ur, da bi izničili okoli 1200 kalorij, pridobljenih iz ene porcije burgerja in krompirčka. A čeprav je dieta učinkovitejši pristop do izgubljanja neželenih kilogramov, jo je težje izvajati. Vključitev 30-minutne telovadbe v naš vsakdan je dokaj enostavno, ne glede na naš življenjski slog. Obrniti celoten načrt prehranjevanja na glavo? Nekoliko težje. Z dieto je tako lažje začeti, če postopoma vključujemo drobne prehrambene spremembe.

Dolgoročno pomaga le kombinacija obojega

Če se odločiš za dodatno telesno vadbo in nisi več pozoren na velikost zaužitih porcij, lahko poješ še več, kot si pojedel, ko sploh nisi telovadil. Ne samo, da se bo tvoj apetit povečal zaradi prekomernega izgorevanja energije, izgubiš lahko tudi motivacijo za izbiro zdrave hrane, če se vdaš občutku, da si si s telovadbo prislužil dodatno hrano.

Hujšanje, dieta, telovadba, vadba, fitnes, kalorije
Brez telovadbe na dolgi rok ne gre ohraniti želene telesne mase.

A ne prekliči še svoje fitnes naročnine! Združevanje prehrane z vadbo je namreč še uspešnejše kot le dieta ali le telesna vadba. Osredotočenost na oboje privede do najboljših dolgoročnih rezultatov – ljudje, ki se odločijo za oba ukrepa, lažje ohranijo znižano telesno težo celo po enem letu.  Podobno je raziskava v reviji Obesity Society pokazala, da skoraj 40 odstotkov ljudi, ki so izgubili kilograme, celo po štirih letih še vedno opravi okoli 150 minut telesne vadbe na teden. Zato za začetek svojega zdravega življenja razmisli o kombinaciji uravnotežene diete in telesne vadbe.

 Dostop.si / KA
 Unsplash

 

Sorodni članki

Back to top button