Kultura

Lent 2019: Vse raznolike kulture Folkarta

Napovedan vročinski val je šesti dan Festivala Lent že začel kazati svoje zobe. Ob povorki in svečani otvoritvi Folkarta, Jazz podiju 3, Zabranjenemu pušenju na Večerovem odru in raznolikem popoldanskem programu pa vročina ni motila prav nikogar.

Zakorakali smo v drugo polovico Festivala Lent, ki naše mesto že šesti dan zapored glasbeno, kulturno in športno bogati. Tokrat je bila v središču dogajanja otvoritev 31. Folkarta, manjkalo pa ni niti drugih raznolikih dogodkov.

Športni Lent pomešan z glasbo

Praznični torek se je pričel s Športnim Lentom. Obiskal si lahko TNZ trening, človeški namizni nogomet, precizno streljanje in skupinski trening za moške v ŠRC Ra-ta-ta. Tudi v Mestnem parku ni manjkalo akcije. Art Kamp so na Odru Triglav popestrili dijaki II. gimnazije Maribor in otroci pevskega zbora Junior CS, zvečer pa so nastopili simpatični mariborčani Simpatico z gostjo Aleksandro Ilijevski.

Festival Lent 2019: Šesti dan
Na Odru Triglav so zimzelene svetovne popevke v slovenskih priredbah zagrali Simpatico.

Muzika na cesti je ulice napolnila z zvoki Just Friends Quarteta, ChAt Quarteta ter skupin Mangroove in Simptomi. Za glasbene sladokusce je poskrbel Večerov oder, z Edi East Trance Blues in Zabranjenim pušenjem. Tudi jazz navdušenci so prišli na svoj račun. Tretji Jazz podij so pripravili trije veterani pod imenom Jimmy Barka Experience.

Raznolike barve svetovnih kultur

Šesti dan je bil v znamenju različnih kultur, kar je bilo moč opaziti na vseh prizoriščih. Sodni stolp je gostil slovensko-indijsko skupino Aritmija feat. Sabiha Khan & Vinayak Netke, ki so obiskovalce razvajali z balkansko-indijskimi zvoki.

Najbolj pa je seveda izstopala otvoritev 31. Folkarta, ki se je pričela s povorko nastopajočih po Promenadi do Trga Leona Štuklja. Letos v Mariboru gostuje sedem folklornih skupin, ki predstavljajo kulture širnega sveta in se bodo do konca Festivala Lent predstavile še na ulicah.

Na Folkartu prvič tudi Kitajska

Prvi so se predstavili domačini, Akademska folklorna skupina Študent. Kmalu smo se preselili v Rusijo, ali natančneje v avtonomno republiko Baškortostan. Ansambel Aytugan je z barvitimi kostumi in hitrimi ritmi predstavil svojo nomadsko kulturo.

Festival Lent 2019: Folkart

| Seveda ni šlo brez sprevoda, ki je tokrat iz Promenade krenil proti Trgu Leona Štuklja.

Festival Lent 2019: Folkart | Letos Folkart gosti tudi folklorno skupino iz avtonomne ruske republike Baškortostan.
Festival Lent 2019: Šesti dan | Na Večerovem odru so nastopili Zabranjeno pušenje.

  Pripravo na boj in ples o pticah so nam predstavili plesalci iz majhne oceanske države Guam. Nežne gibe deklet so fantje dopolnili s plesom lesenih palic in ščitov. Irska se je predstavila s tradicionalnimi plesi mehkih in trdih čevljev, v izvedbi skupine Absolutley Legless.

  Lent in Folkart sta prvič v svoji zgodovini gostila plesalce iz Kitajske. Pravi akrobati iz Pekinga so predstavili skoraj pettisočletno kulturo in navdušili obiskovalce. Balkanske plese so letos predstavili plesalci iz Severne Makedonije, natančneje Skopja, Ameriško celino pa folkloristi iz Mehike. Velike, živobarvne obleke so med plesom plapolale med tradicionalnimi sombrero klobuki. Otvoritveno slovesnost so s plesi iz 15. stoletja zaključili Ukrajinci.

  Sreda prinaša koncert Urban&4

  Glavni oder bo pripadel hrvaški zasedbi Urban&4, mariborske ulice pa plesalcem Mehike, Rusije in Kitajske. Dobra hrana bo spet na voljo na SladoLentu, Večerov oder, Sodni Stolp in KMŠ oder, pa bodo poskrbeli za dobro glasbo. Podrobnejši program sedmega dne Lenta pa lahko najdeš tukaj.

   

   Urška KUR
   Patrik KOCIPER
  ikona snemalec Vid JERČIČ

  Urška Jakopin

  Urednica

  Sorodni članki

  Back to top button