Kultura

Danes v Sloveniji obeležujemo dan Primoža Trubarja

Današnji dan je posvečen Primožu Trubarju. Za spominski dan utemeljitelja knjižne slovenščine in pobudnika oblikovanja zavesti o enotnosti slovenskega kulturnega, jezikovnega in političnega prostora je bil izbran njegov domnevni rojstni datum. V državnem zboru bo kulturna prireditev, na Trubarjevi domačiji na Rašici pa literarni večer Dom v jeziku.

Na kulturni prireditvi ob dnevu Primoža Trubarja, ki se je pričela ob 11. uri v preddverju velike dvorane državnega zbora, bosta zbrane nagovorili predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič in predsednica odbora DZ za kulturo Tamara Vonta. Sodelovali bodo dijaki Prve gimnazije Maribor in Parlamentarni pevski zbor Kvorum.

V občini Velike Lašče na dan Trubarjevega rojstva praznujejo občinski praznik. Ker pa v letošnjem letu mineva 100 let od smrti njihovega rojaka Josipa Stritarja, bodo tokratni občinski praznik namenili spominu na njegovo zapuščino. Praznično dogajanje bo potekalo cel teden, praznovanje pa se bo pričelo danes na Rašici s Trubarjevim dnem, ko bo potekal literarni večer Dom v jeziku, piše na spletni strani občine Velike Lašče.

Že 10. literarni večer Društva slovenskih pisateljev (DSP) na Slovenski pisateljski poti Dom v jeziku, ki ga pripravljajo v sodelovanju s Trubarjevo domačijo, Občino Velike Lašče in Programom Ars, se bo na Trubarjevi domačiji na Rašici začel ob 18. uri.

Literarnemu večeru bo sledilo odprtje likovne razstave Trubarjevi kraji, ki letos nosi naslov Josip Stritar in literarna kritika ter je posvečena 100. obletnici Stritarjeve smrti.

V Mariboru program pripravlja UKM

Univerzitetna knjižnica Maribor in Zveza kulturnih društev bosta tokratna Spominjanja posvetila počastitvi prazničnega dne in utrditvi zavedanja o delu in pomenu Trubarja za slovenski narod in za širši evropski prostor. Prireditev s pričetkom ob 17. uri, ki so jo naslovili Dan Primoža Trubarja 2023 – jezikovno načrtovanje in jezikovna politika, bo v Glazerjevi dvorani Univerzitetne knjižnice Maribor.

Pobudo za državni praznik je leta 2008 ob praznovanju 500. obletnice Trubarjevega rojstva dal lani preminuli tržaški pisatelj Boris Pahor. Odločitev o državnem prazniku je bila sprejeta leta 2010.

Trubar, rojen leta 1508 na Rašici, velja za eno osrednjih osebnosti slovenske kulturne in tudi siceršnje zgodovine. Kot duhovnik je služboval na Slovenskem in v Nemčiji. Kot zagovornik nauka Martina Lutra je širil protestantsko vero in po idejah reformatorjev, da naj bodo verske knjige v ljudskem jeziku, začel pisati slovenske knjige, med prvimi sta bila Katekizem in Abecednik. Umrl je leta 1586.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button